Κ. Αγοραστός: «Στα 8,2 εκατ. ευρώ οι οφειλές της κεντρικής κυβέρνησης για σχολεία στη Θεσσαλία»

-Στα έργα που χρηματοδοτεί απ’ ευθείας ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχουν σταματήσει τα έργα λόγω μη χρηματοδότησης
Στα 8,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της κεντρικής κυβέρνησης για σχολεία στη Θεσσαλία, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, την οποία κοινοποιεί και στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
Ο κ. κ. Αγοραστός αναφέρει ότι «το ποσό αποτελεί χρέος για εκτελεσθείσες εργασίες στο σύνολό του», ενώ τονίζει
οι πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αναγκάστηκαν να καταβάλουν ποσό 2,5 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για να μη σταματήσουν τα έργα.
Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρει τα εξής:
«Μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» οι νεοσυσταθείσες περιφέρειες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τόσο στην οργανωτική τους δομή, στους ανθρώπινους πόρους, τις αρμοδιότητες αλλά κυρίως προβλήματα οικονομικά που προέρχονται από ανειλημμένες υποχρεώσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ενημερώνοντάς σας θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα δεδομένα των προγραμμάτων σχολικής στέγης , τόσο αυτών που χρηματοδοτούνται από τις τακτικές επιχορηγήσεις του ΟΣΚ με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όσο και αυτών που αφορούν έργα χρηματοδοτούμενα απευθείας από τον ΟΣΚ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Π.Ε.. ΛΑΡΙΣΑΣ
Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ
ΟΣΚ – ΤΑΚΤ. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
537.594
0
0
912.649
1.450.243
ΟΣΚ – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ
ΧΡΗΜ/ΣΗ
761.988
1.289.935
919.751
1.280.992
4.252.666
ΣΥΝΟΛΟ
1.299.582
1.289.935
919.751
2.193.641
5.702.909

Τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν δράσεις στις οποίες έχουν αναληφθεί Νομικές δεσμεύσεις και οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.
Το ποσό της τακτικής επιχορήγησης αποτελεί χρέος για εκτελεσθείσες εργασίες στο σύνολό του, ενώ στα απευθείας από τον ΟΣΚ χρηματοδοτούμενα έργα που είναι άκρως αναγκαία για την σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω μη χρηματοδότησης.
Σε όλα δε τα ανωτέρω πρέπει να προσθέσετε ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην προσπάθειά τους να αποπληρώσουν τμήμα των χρεών και να αποφύγουν την διακοπή των εργασιών πλήρωσαν από ίδιους πόρους (ΚΑΠ) στα τέλη του 2010 ποσό 2,5 εκ. €.
Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε το συντομότερο δυνατό στην επιχορήγηση της περιφέρειας με τα προαναφερθέντα ποσά προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες στα ημιτελή έργα».

Σχόλια