Το ποσό των 7 δισ. δανείστηκε -κατέβαλε επιτόκιο κατά 142 μονάδες βάσης -Οι προσφορές ανήλθαν περίπου στα 11,1 δισ. (Γιατί δεν δανειζόσουν τότε κ.Γ.Π και τώρα μας λες ότι δεν μας δάνειζαν;;)

Στα 64 δισ. ευρώ ανέρχεται ο δανεισμός του 2009
04/11/2009
Σωτηρης Nικας
Το ποσό των 7 δισ. ευρώ δανείστηκε χθες το Δημόσιο μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης 15ετών ομολόγων, πληρώνοντας ωστόσο υψηλό κόστος. Η Ελλάδα χθες κατέβαλε επιτόκιο κατά 142 μονάδες βάσης μεγαλύτερο από ό,τι πληρώνουν κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης για να δανειστούν μέσω 15ετών τίτλων, καθώς η απόδοση των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 5,38%.

Πλέον, τα δανεικά του 2009 έχουν φτάσει στα 64 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι δεν τελειώνει εδώ το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. Σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Σπ. Παπανικολάου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου έως το τέλος του έτους ανέρχονται περίπου σε 8 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι χθες αντλήθηκαν τα 7 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα κεφάλαια που ενδεχομένως να απαιτηθούν, θα καλυφθούν με κάποια ιδιωτική τοποθέτηση στο τελευταίο δίμηνο του 2009 ύψους 1-2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο δεν βιάζεται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, αλλά θα εξετάσει τις ανάγκες που υπάρχουν και θα προχωρήσει ανάλογα με τις ελλείψεις.
Στο υπουργείο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πώς εξελίχθηκε η κοινοπρακτική έκδοση των 15ετών τίτλων, λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές διεθνώς απέναντι στην ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Οι προσφορές ανήλθαν περίπου στα 11,1 δισ. ευρώ (μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπέβαλε προσφορές 1,5 δισ. ευρώ και πήρε τελικά περίπου 500 εκατ. ευρώ) και οι επενδυτές που αγόρασαν ελληνικό χρέος ήταν περίπου 195, εκ των οποίων το 40% ήταν Ελληνες. Πάντως, αναλυτές της αγοράς ανέφεραν ότι το κόστος με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα αυξήθηκε χθες κατά περίπου 20 μονάδες σε σχέση με το πού βρισκόταν τη Δευτέρα, ενδεικτικό του πόσο ευάλωτη είναι η χώρα όταν ζητάει δανεικά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_04/11/2009_335840

Σχόλια