"Εκτόξευση" του spread στις 1.040 μ.β


Σε ιστορικό υψηλό και τα πενταετή ελληνικά CDS στις 1.186 μ.β.
"Άλμα" πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μ.β. σημειώνει για πρώτη φορά το spread του δεκαετούς στον απόηχο της ανακοίνωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας 2012-2015 και μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Werner Hoyer ότι η Γερμανία θα στήριζε μια εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg o Hoyer δήλωσε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "δεν θα ήταν καταστροφή" και η Γερμανία θα υποστήριζε μια εθελοντική προσπάθεια για τη διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής προς τη χώρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε εισπρακτικά μέτρα αξίας 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 θα ληφθούν φέτος και τα υπόλοιπα έως το 2015. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως η εξειδίκευση του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα.


Ερωτώμενος για την τρελή κούρσα που καταγράφουν τις τελευταίες δύο ημέρες τα ελληνικά spread, o κ. Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Beta Χρηματιστηριακή δήλωσε στο Capital.gr πως τα ελληνικά spread ανεβαίνουν όπως συμβαίνει σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, γεγονός που συνιστά μια εξέλιξη συστηματικού περιεχομένου και δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η άνοδος των spread ξεκίνησε συστηματικά προς όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αποδίδοντάς το κυρίως στην αδράνεια της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την λήψη αποτελεσματικών και άμεσων μέτρων.


Όσον αφορά το πρόσφατο μπαράζ δημοσιευμάτων περί ελληνικής χρεοκοπίας ο κ. Μπούκας δήλωσε πως πέραν του ότι η αναδιάρθρωση δεν ανακοινώνεται ούτε και προαποφασίζεται, ακόμα και αν ετίθετο τέτοιο θέμα δεν θα αφορούσε μόνο την Ελλάδα. "Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, σε κάθε φάση θα συζητηθεί για όλες τις αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούκας.


Τέλος, ο κ. Μπούκας ανέφερε ότι πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η ψήφιση των μέτρων από το κοινοβούλιο τον Μάιο, ενώ δηλώνει πως έως τότε τα spread θα παραμείνουν απειλιτικά για τους επενδυτές αλλα δεν θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία καθώς δεν είναι χρηστικά, θα είναι απλά για την "ψυχαγωγία των τρομολαγνών", σημείωσε ο κ. Μπούκας.


Υπενθυμίζεται ότι χθες, για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων υπερέβησαν το 13%, ενώ τα CDS σημείωσαν νέο ρεκόρ εν μέσω έντονης φημολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Bloomberg, το επίπεδο στο οποίο έχουν εκτοξευτεί τα πενατετή ελληνικά CDS υποδεικνύει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη πενταετία είναι 60%.


Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 1.044 μ.β. την Παρασκευή, κατά 62,48 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.


Παράλληλα, έντονα ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα τα spread Ισπανίας, Ιρλανδίας και Ιταλίας και Πορτογαλίας διαμορφούμενα στις 202 μ.β. (+11,07 μ.β.), 616 μ.β. (+26,07 μ.β.) και 133 μ.β. (+4 μ.β.) και 556 μ.β. (+9,82 μ.β.) αντίστοιχα.

Πηγή:www.capital.gr
 

Σχόλια

 1. εε... μέχρι τις 1800... έχουμε καιρό

  Αυτό που είπε ο Μπούκας να το προσέξεις (και όποιος ασχολείται). Και εννοεί "συστημικό" όχι "συστηματικό". Βαρειά κουβέντα το "συστημικό"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. H Επιτυχία του οικονομικού επιτελείου στο μεγαλείο της.
  Και στραβός είναι ο γυαλός και στραβά αρμενίζουμε.
  Χρειαχόμαστε νέο καπετάνιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.