Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Αντιφώνηση του πρόεδρου της δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου κατά το επίσημο γεύμα στο Μεσολόγγι

      Κύριε Δήμαρχε,
        Υπάρχουν κάποια γεγονότα στην Ιστορία της ανθρωπότητας που οι λέξεις, όση δύναμη κι αν έχουν, δεν καταφέρνουν να αποδώσουν το μέγεθος και τη σημασία τους. Τέτοια στιγμή υπήρξε αναμφίβολα η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
        Υμνήθηκε από ποιητές και ζωγράφους, ενέπνευσε διανοούμενους, πολιτικούς και απλούς πολίτες, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, άφησε ίχνος ανεξίτηλο σε κάθε ανάγνωση της πορείας του Ελληνισμού. Το μεγαλείο ψυχής των Μεσολογγιτών μεταδόθηκε στις πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Και θα συνεχίσει να συνιστά παράδειγμα πατριωτισμού...αυτοθυσίας και υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων. Η απαράμιλλη αυταπάρνηση της Φρουράς και ολόκληρου του ηρωϊκού Μεσολογγίτικου λαού αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς, βάση του εθνικού αυτοσεβασμού. Το μήνυμα της επετείου συμπυκνώθηκε στη φράση που έγραψε ένας μαθητής και που με συγκίνησε πολύ: "Να κλείσουμε στην ψυχή μας το Μεσολόγγι".
       Φίλες και Φίλοι,
    Σας συναντώ σήμερα ξανά με μεγάλη χαρά και ειλικρινή διάθεση να σας ακούσω. Γνωρίζω ότι, όπως όλοι μας, αγωνιάτε για την πορεία της πατρίδας που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή, πολύπλευρη, βαθιά κρίση. Πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια, όμως, αποτελούν αποκλειστικά δική μας υποχρέωση: Όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας, η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας. Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές που λίγο καιρό πριν φαίνονταν αδιανόητες. Κάποιες από αυτές είναι οδυνηρές ή άδικες. Άλλες, ωστόσο, είναι αναγκαίες και δίκαιες.
    Έχω πει και άλλες φορές, είναι ώρα, πιστεύω, για όλους μας, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Δεν αρκεί απλώς ο καταλογισμός ευθυνών στους απέναντι ή η καταγγελία για τα σκουπίδια του γείτονα, όταν και το δικό μας σπίτι όζει. Για να έρθει η πραγματική αλλαγή, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας. Όχι να ενοχοποιηθούμε, ούτε να θυματοποιηθούμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι εθνικό είναι το αληθές, όπως είπε ο μεγάλος μας ποιητής, ακόμη και αν πρόκειται για μια αλήθεια άβολη.

    Ας αναλογιστούμε με αφορμή την Επέτειο της Εξόδου, αν έχουμε προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στον τόπο μας, αν είμαστε κοντά σε εκείνους τους ελεύθερους ανθρώπους που έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την «Ιερή Πόλη» του Μεσολογγίου, την πατρίδα όλων μας.

   

    Σας ευχαριστώ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.