ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ;

Η Μόσχα φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα μέσα προς υλοποίηση του πολύπαθου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θεωρώντας την υπόθεση όχι ''τελειωμένη'' αλλά σε εκκρεμότητα. Νέες επαφές με τη Βουλγαρία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου η Σόφια να λάβει επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες για να βγει από το τέλμα το project. Είναι εμφανές πως οι Ρώσοι έχουν επιδοθεί σε μια (τελευταία;) προσπάθεια να «ξεπαγώσει» η σημαντική αυτή επένδυση, που έχει γεωστρατηγικές προεκτάσεις.
Σε δηλώσεις του από τη Μόσχα, μετά τη συνάντηση, την προηγούμενη εβδομάδα, με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο ξεκαθάρισε....όπως προκύπτει από το ειδησιογραφικό πρακτορείο ITAR – TASS, ότι περιμένει από την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Σόφια, να λάβει το ταχύτερο δυνατό μια επίσημη απόφαση σχετικά με την τύχη του πετρελαιαγωγού.
''Η απόφαση για το μέλλον του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να ληφθεί όσο γίνεται πιο σύντομα. Η Βουλγαρία έχει δείξει κατανόηση όσον αφορά στην ανάγκη να φθάσει στο τελικό στάδιο και να προχωρήσει στη λήψη οριστικών αποφάσεων σύντομα», ανέφερε ο κ. Σμάτκο και τόνισε: «Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση στη Βουλγαρία να επισπεύσει τις διαδικασίες για το project'', αφήνοντας να εννοηθεί με έμφαση ότι το μέλλον της γενικότερης συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας θα επηρεαστεί έντονα από την τύχη των υφιστάμενων συμφωνιών για τον αγωγό.
Στις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού κ. Τράικο Τράικοφ ανταπάντησε με την επισήμανση πως η Βουλγαρία έχει τιμήσει όλες τις διεθνείς της συμφωνίες και πως επί του παρόντος η κυβέρνηση της χώρας του εξετάζει (για μια ακόμα φορά) την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου που θα έχει ο αγωγός κατά τη λειτουργία του.
Η επαναφορά του πετρελαιαγωγού στο προσκήνιο και οι πιέσεις για την προώθησή του από τη ρωσική πλευρά, έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει επιπλέον διορία άλλων δύο μηνών –σε σχέση με την, προηγούμενη προθεσμία που εξέπνεε στις 31 Μαρτίου- στην διεθνή εταιρεία Trans – Balkan Pipeline για να ολοκληρώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού. Η Βουλγάρα υπουργός Περιβάλλοντος Νόνα Καρατζόβα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ''στις ανησυχίες του πληθυσμού'' στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, από την πιθανή κατασκευή του αγωγού, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναβλητική στάση της Σόφιας.

elkeda.gr

Σχόλια

  1. σε ποιές ανησυχίες του πληθυσμού αναφέρεται η βουλγάρα υπουργός? θέλει δηλαδή να μας πει ότι ο πληθυσμός ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις του αγωγού στο περιβάλλον και δεν ανησυχεί για τις ετοιμόροπες εγκαταστάσεις του πυρινικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι που αλλοίμονο θα μπορούσε να εξαφανίσει από το χάρτη ολάκερη την ευρώπη και όχι μόνο? Ποιόν κοροιδεύουν τα βουλγάρικα πουλιμένα τομάρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.