"Άρχισαν τα όργανα" και στην Πορτογαλία...

Συναίνεση ζητά από τον πολιτικό κόσμο της Πορτογαλίας η Κομισιόν

Το «πακέτο» διάσωσης για την Πορτογαλία θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ, δήλωσε χθες ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕE στο Γκιοντόλο της Ουγγαρίας.
Απευθυνόμενος στον πολιτικό κόσμο της χώρας ο επίτροπος ....Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Και οι δύο «έχουν απόλυτη επίγνωση της ευθύνης τους για την υπέρβαση των δυσκολιών και θα δραστηριοποιηθούν για το καλό της Πορτογαλίας και των πολιτών της αλλά και για την δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη», είπε ο κ. Ρεν.
Το πακέτο βοήθειας προς την Λισσαβόνα θα κλειδώσει επισήμως στις 16 Μαΐου, διευκρίνισε ο Όλι Ρεν. Η πρώτη δόση των χρημάτων θα μπορούσε να απελευθερωθεί εντός δέκα ημερών, συμπλήρωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Το μερίδιο των χωρών της ευρωζώνης θα κινείται στα 54 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από το ΔΝΤ. Και όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Στρος Καν, το Ταμείο είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ευρωπαίων για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Πορτογαλία.
Σκληρά μέτρα για την υπαγωγή στον μηχανισμό διάσωσης
Luxembourg's Finance Minister and President of the Eurogroup Jean Claude Juncker waves as he arrives for a round table meeting of Eurogroup finance ministers in Godollo, Hungary, Friday, April 8, 2011. European finance ministers were wrangling over the size and terms of a rescue loan for Portugal at their meeting in Hungary, but uncertainty over how much the caretaker government in Lisbon can offer in return made a deal unlikely on Friday. (AP Photo/Virginia Mayo)Στο Γκιοντόλο της Ουγγαρίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δρομολόγησαν τις διαδικασίες υπαγωγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, μία ημέρα μετά την διατύπωση του επισήμου αιτήματος της Λισσαβόνας. Και όπως είπε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Κατ` αρχήν θα πρέπει να αρχίσει μια σκληρή προσαρμογή του φορολογικού συστήματος. Δεύτερον, η Πορτογαλία θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί η αγορά εργασίας. Αυτό θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τις καινοτόμες δυνάμεις της χώρας».
Οι πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη απόφαση για την χορήγηση βοήθειας. Και για τον λόγο αυτόν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φερνάντο ντος Σάντος υπόσχεται πάντως να είναι έτοιμο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 16 Μαΐου.
«Το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών είναι θετικό. Θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξη ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», τόνισε ο κ. ντος Σάντος.
Πάντως ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση με την οποία η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε την υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξης. «Πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καλούσαμε επίμονα τους περασμένους μήνες την Πορτογαλία να υποβάλει το σχετικό αίτημα», υπενθύμισε ο κ. Ρέιντερς.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14978268,00.html

Σχόλια