Συμβάσεις και χειρόγραφες (!) εντολές πληρωμών στο ΑΠΕ διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί χρηστής διαχείρισης


Αδιάσειστα στοιχεία, συμβάσεις και χειρόγραφες(!) εντολές πληρωμών, που διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί παγώματος των προσλήψεων και χρηστής διαχείρισης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ της ΝΔ κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.
Αντικρούοντας τα όσα επικαλέστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πεταλωτής προσκόμισε τα συμφωνητικά σύμβασης μίσθωσης έργου που σύναψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλο τις προσλήψεις που έγιναν, ζητώντας παράλληλα... να ενημερωθεί με ποια κριτήρια επελέγησαν τα πρόσωπα και πώς είναι δυνατόν στις Βρυξέλλες για παράδειγμα, να προκρίνεται η ανάγκη και τέταρτου ανταποκριτή τη στιγμή που υπήρχε η σκέψη να κλείσουν το γραφείο της Κωνσταντινούπολης.
Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στους διωγμούς των δημοσιογράφων με κομματικά κριτήρια και στην εκτόξευση ηλεκτρονικής «λάσπης» μέσω παραποιημένων προσωπικών στοιχείων στα e-mail των συντακτών του Πρακτορείου, για τα οποία ο υφυπουργός δεν είπε κουβέντα, όπως και για τον εκδότη που ορίστηκε προϊστάμενος του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακολουθώντας τακτικές εκφοβισμού των εργαζομένων.
Ο κ. Πεταλωτής απέφυγε, ακόμα, να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με την αποπομπή του Οικονομικού Διευθυντή και το κλείσιμο του τμήματος Διαφήμισης και Μάρκετινγκ χωρίς να υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και για την παράδοσή τους στη συνέχεια σε ιδιώτη Οικονομικό Διευθυντή και διαφημιστή.
Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου, για την έκτακτη συνεργασία οι πληρωμές γίνονται με ιδιόγραφα σημειώματα, στα οποία αναφέρονται ποσά 3.500 και 4.000 ευρώ.

Αναλυτικά η ομιλία έχει ως ακολούθως:



«Σε πρώτη φάση ,επειδή δεν μπορώ να δεχθώ αυτά τα οποία είπατε θα καταθέσω στη Βουλή συμφωνητικά σύμβασης μίσθωσης έργου που σύναψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εσείς μπορεί να λέτε ότι προσλήψεις δεν γίνονται, συμβάσεις δεν γίνονται. Εδώ είναι όμως θα τα καταθέσω.
Αυτές οι προσλήψεις στη σημερινή συγκυρία είναι σκάνδαλο και εξακολουθώ να περιμένω να μου πείτε με ποια διαδικασία έγινε αυτό και με ποια κριτήρια επελέγησαν τα πρόσωπα και πώς είναι δυνατόν στις Βρυξέλλες για παράδειγμα, να προκρίνεται η ανάγκη και τέταρτου ανταποκριτή τη στιγμή που σκέφτονταν να κλείσουν το γραφείο της Κωνσταντινούπολης. Εδώ είναι κύριε Υπουργέ, να τα δείτε και να μου πείτε.
Το χειρότερο που συμβαίνει κύριε Υπουργέ είναι ότι βλέπουμε πρωτόγνωρα πράγματα, ανήκουστα πράγματα. Σας είπα για τους διωγμούς δημοσιογράφου. Δεν έχετε πει κουβέντα.
Για την ηλεκτρονική λάσπη που εκτοξεύεται, ένα καινούργιο κόλπο που θα το ζήλευε και ο Γκέμπελς, έχετε τίποτα να πείτε; Και δεν το λέω εγώ, το λέει ο επί χρόνια Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Νικόλας Βουλέλης που είναι ένα άνθρωπος που δεν ανήκει στο χώρο μας, που έχει το σεβασμό όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων.
Υπάρχει μια καινούργια πρακτική που έγκειται στο ότι κάποιοι διοχετεύουν προσωπικά στοιχεία στα e-mail των συντακτών του Πρακτορείου. Τα συνήθως παραποιημένα στοιχεία συνοδεύονται από κουτσομπολιά αίσχιστου είδους και από ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, όπως «άχρηστος», «ανίκανος», ενώ «φουσκώνουν» τις αμοιβές των δημοσιογράφων για να προκαλέσουν την αντίδραση της κοινής γνώμης.
Για το θέμα αυτό, οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο κ. Βουλέλης είχε ζητήσει από τον κ. Μάτσικα να αποκηρύξει αυτήν την πρακτική. Ο κ. Μάτσικας όχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν καταδίκασε αυτήν την πρακτική, αλλά είπε ότι συμφωνεί με ορισμένα από τα e-mail.
Θα ήθελα, λοιπόν, τη δική σας θέση, γιατί αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε στον «9,84». Βέβαια, ο «9,84» δεν είναι στην αρμοδιότητά σας, αλλά το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι. Εσείς εγκρίνετε αυτές τις μεθόδους;
Κύριε Υφυπουργέ, σας έχω θέσει μια σειρά ερωτήσεων. Ο Οικονομικός Διευθυντής αποπέμφθηκε χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Το Τμήμα Διαφήμισης και Μάρκετινγκ έκλεισε χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Και τα δύο δόθηκαν σε ιδιώτες. Ο μεν νέος Οικονομικός Διευθυντής επελέγη με έναν επιεικώς περίεργο τρόπο, όπως και ο διαφημιστής που εμφανίστηκε για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος και του τμήματος μάρκετινγκ
Κύριε Υπουργέ, πληρώνετε με τέτοια χαρτιά για έκτακτη συνεργασία. Το καταθέτω και αυτό.
Πρόκειται για ένα ιδιόγραφο σημείωμα που λέει «πληρώστε 3.500 ευρώ για έκτακτη συνεργασία». Υπάρχει και ένα άλλο από κάτω για 4.000 ευρώ πάλι για έκτακτη συνεργασία. Αυτός είναι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα; Θέλουμε, λοιπόν, απαντήσεις!
Και βλέπετε τις συνέπειες αυτών των επιλογών στην κατρακύλα των εσόδων του Αθηναϊκού Πρακτορείου, αλλά και στην κατρακύλα της επισκεψιμότητας του site του.
Επίσης, δεν μας έχετε πει τι γίνεται μ’ αυτόν τον εκδότη που τον έχουν βάλει να προΐσταται του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης –οποία αντικειμενικότητα!- και εκφοβίζει εργαζομένους για το διωγμό του εκπροσώπου των εργαζομένων. Τώρα τον έβαλε να δουλέψει –και μάλιστα νυχτερινή βάρδια- για να μην έρχεται σε επαφή με τους άλλους δημοσιογράφους. Πραγματικά εσείς νιώθετε δικαιωμένος για την επιλογή σας; Απορώ!
Και τελικά επανέρχομαι στην αρχική ερώτηση. Θέλετε Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε μια εποχή κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα που χρειάζεται η έγκυρη ενημέρωση στη διεθνή σκηνή από το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων; Εσείς τι θέλετε να το κάνετε; Θέλετε να το συρρικνώσετε; Θα πάτε μεθαύριο να πείτε «ή περικόπτουμε το προσωπικό στο μισό ή αλλιώς το κλείνουμε»; Θέλετε να αφήσετε αυτό το κενό στους ιδιώτες;
Και επειδή είπατε για τη διακυβέρνησή μας, θα ήθελα να σας πω ότι οι προσλήψεις που έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας ήταν για τη δημιουργία νέων τμημάτων που πήραν και βραβεία -το «Web T.V»- όπως το Τηλεοπτικό Τμήμα και το Ιντερνετικό Ραδιόφωνο. Από αυτούς δεν έχουν μείνει -γιατί δεν ήταν μόνιμες οι προσλήψεις- περισσότεροι από πενήντα.
Και πάνω απ’ όλα, κύριε Πεταλωτή, τότε γιατί δεν μιλούσε κανένα κόμμα της Αντιπολίτευσης -ούτε το ΠΑΣΟΚ- και σήμερα έχει ξεσηκωθεί όλος ο πολιτικός κόσμος; Είναι τυχαίο»;


Σχόλια