Σόϊμπλε για Ελλάδα: «Θα ληφθούν και άλλα μέτρα, αν…»

Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συζητείται σήμερα σε εκτενή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου.


Απαντώντας σε επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα, ο Σόϊμπλε υπενθυμίζει ότι ανά τρίμηνο η ελληνική οικονομία περνάει από αξιολόγηση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο. «Περιμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Εάν αυτή η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε κάτι πρέπει να κάνουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
«Τι δηλαδή;» είναι η εύλογη ερώτηση. «Θα πρέπει να λάβουμε ...πρόσθετα μέτρα», είναι η λακωνική απάντηση.
«Η λύση είναι προφανής: η Ελλάδα θα χρειαστεί κούρεμα του χρέους» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος της «Welt». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει μία σιβυλλική απάντηση: «Από το 2013 οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν και αυτοί ευθύνη για τα νέα ομόλογα (στα οποία επενδύουν). Μέχρι τότε η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε εθελοντική βάση».

Τελικά ο δημοσιογράφος της «Welt» ρωτάει ευθέως: «Γιατί φοβάστε τόσο πολύ την αναδιάρθρωση;» Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η κατάλληλη νομική βάση για μία τέτοια πρωτοβουλία, αλλά υπενθυμίζει και τις συνέπειες που θα είχε μία βεβιασμένη κίνηση για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού νομίσματος συνολικά:

«Φανταστείτε έναν διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων στην Αμερική ή στην Ασία που διαβάζει ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν είναι σίγουρα. Δεν θα τον ενδιαφέρει αν πρόκειται για ελληνικά ή για γερμανικά ομόλογα, (σε αυτήν την περίπτωση) υπάρχει κίνδυνος για την αξιοπιστία του ευρώ συνολικά. Και τότε μπορεί να έχουμε κι εμείς πρόβλημα» καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14988673,00.html

Σχόλια