Βρίθει ο γερμανόφωνος τύπος από αναλύσεις και σχόλια για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ για τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος στη Φινλανδία γράφουν σήμερα όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
«Σφίγγει ο κλοιός για την Αθήνα», «Οι ανησυχίες για την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και την Ελλάδα επιβαρύνουν τις αγορές», «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γίνεται όλο και πιο πιθανή», «Η Αθήνα προετοιμάζεται για την αναδιάρθρωση», είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους του γερμανόφωνου τύπου.
Οι περισσότερες εφημερίδες αναπαράγουν τα γνωστά σενάρια αναδιάρθρωσης και αναφέρονται στο χθεσινό δημοσίευμα της ‘Ελευθεροτυπίας’.
Καθοριστικός ο ρόλος των επιτοκίων
«Εξαρτάται από τα επιτόκια», υπογραμμίζει η oικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ
Handelsblatt σε ανάλυση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το βασικό ζήτημα που θέτει ο αναλυτής της εφημερίδας είναι κατά πόσον «μία ήπια αναδιάρθρωση θα λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων, τουλάχιστον στοιχειωδώς», και υποστηρίζει ότι σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο ένας και μοναδικός παράγοντας, τα επιτόκια: «Μόνον τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία, όλα τα άλλα μεταθέτουν απλώς το πρόβλημα.
Συχνά παραβλέπεται ο ρόλος των επιτοκίων για το δημόσιο χρέος. Όμως μια χώρα που πληρώνει 8% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ επιβαρύνεται το ίδιο με μια χώρα που πληρώνει 4% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της αγγίζει το 200% του ΑΕΠ.
Γι’ αυτό τα επιτόκια-ρεκόρ που αναγκάζονται να πληρώσουν σήμερα για τα νέα δάνειά τους οι οικονομικά ασθενείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την άνοδο του ποσοστού του χρέους.
Τα επιτόκια σε μια αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να είναι ανεκτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δύο πράγματα πρέπει να αποκλειστούν: πρώτον, να καταβάλλονται τα τοκοχρεολύσια μέσω νέων χρεών και δεύτερον, η χώρα να διολισθήσει σε βαθιά ύφεση. Αυτό ακριβώς φαίνεται να δρομολογείται στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται όμως το δημόσιο χρέος. Στην πρώτη περίπτωση, επειδή αυξάνονται τα χρέη πιο γρήγορα από το ΑΕΠ, και στη δεύτερη, επειδή συρρικνώνεται το ΑΕΠ και τα χρέη παραμένουν υψηλά.»
«Γι’ αυτό η ήπια αναδιάρθρωση θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα αποσαφηνίσει με σκαιό τρόπο στους πιστωτές της ότι μπορεί να επιλέξει μόνον μεταξύ μιας μείωσης των επιτοκίων και ενός ‘κουρέματος’.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.