Οι Κοινωνικές Δομές υπό Κατάρρευση

Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως καθολική. Εκτός από τα οικονομικά μεγέθη τα οποία καταρρέουν μαζί με τις αβάσιμα αισιόδοξες προσδοκίες που καλλιεργούσε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του των οικονομικών, καταρρέουν, δυστυχώς, και οι κοινωνικές δομές, όπως της υγείας και της εκπαίδευσης.
Έως σήμερα μας έρχονται καθημερινά τα «μαύρα μαντάτα» για δεκάδες «λουκέτα» που μπαίνουν σε καταστήματα όλης της χώρας, οδηγώντας επιχειρηματίες και εργαζόμενους στην απόγνωση.
Σ’ αυτά προστίθενται πλέον και οι ειδήσεις για «λουκέτα» που μπαίνουν ή απειλούν να μπουν σε νοσοκομεία, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις πλήττουν ακόμη περισσότερο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ενώ καταδεικνύουν την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης που η παραλυσία της απειλεί να εκτροχιάσει την κοινωνική συνοχή.
Συγκεκριμένα μόνο το τελευταίο διάστημα :
  • Εκτός εφημεριών και χωρίς νοσηλευόμενους ασθενείς παραμένουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο, καθώς λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης δεν είναι σε θέση να αγοραστούν φάρμακα και να πληρωθούν οι γιατροί.
  • Στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων προχωρά πλέον το Νοσοκομείο Βόλου, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι ελλείψεις υλικών.
  • Χωρίς ορθοπεδικά υλικά θα μείνουν και πάλι νοσοκομεία, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού υλικού να αναστείλουν τις παραδόσεις, εξαιτίας των χρεών που χρονολογούνται από το Μάρτιο του 2010.
  • Συνεχίζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, καθώς τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών δεν καταβάλουν εδώ και ένα χρόνο τα δεδουλευμένα στους ιδιώτες ιατρούς.
  • Έχουν κλείσει 6 παιδικοί σταθμοί, και πάνω από το 40% των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων υπολειτουργεί.
  • Διήμερη αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Πειραιά αποφάσισε η διοίκηση του Ιδρύματος, λόγω χρεών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμού του.

Η, κατόπιν εορτής, προσπάθεια να καλύψει το πρόβλημα το κάθε φορά αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να διασκεδάσει την ανησυχία από την εξάπλωση του φαινομένου.
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην ασκούμενη οικονομική πολιτική του Μνημονίου, η οποία όσο συνεχίζεται θα έχει όλο και πιο δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνία.

Σχόλια