Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Το πιο αδικημένο τετράποδο είναι ο Γάιδαρος

Το πιο αδικημένο τετράποδο είναι ο Γάιδαρος

Σήμερα οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια ή άλλα νικητήρια φυτά -όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά- παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε τον Ιησού, που μπήκε στα Ιεροσόλυμα καβάλα σε ένα γαϊδουράκι.
Όπως αναφέρουν τα Ευαγγέλια, μετά την ανάσταση του Λαζάρου ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του ένα γαΐδουράκι προκειμένου να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου εορτάζονταν το εβραϊκό Πάσχα. Ο λαός είχε ήδη μάθει για το θαύμα της προηγούμενης ημέρας και βγήκε στην πύλη της πόλης και υποδέχθηκε τον Ιησού, λέγοντας «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Το πιο αδικημένο τετράποδο σήμερα είναι ο γάιδαρος....

Στην αρχαιότητα, τα ζώα αυτά είχαν τη μεγαλύτερη συμπάθεια του κόσμου. Κι όμως, η φράση «είσαι γάιδαρος» θεωρείται προσβλητική. Στην αρχαία Ρώμη υπήρχαν πολλοί «ιεροί όνοι», όπως και στην Ελλάδα. Η φυγή της Παναγίας στην Αίγυπτο με το Θείο Βρέφος έγινε με γαϊδουράκι. Εκεί όμως που ο γάιδαρος λατρεύτηκε περισσότερο, ήταν στην αρχαία Μακεδονία. Σε κάθε βωμό και σε κάθε πλατεία της υπήρχε και το άγαλμα ενός γαϊδάρου. Ο Αρχέλαος, ο περίφημος στρατηγός και βασιλιάς της, εκαυχάτο ότι οι στρατιώτες του δεν μπορούσαν να νικηθούν ποτέ, γιατί είχαν την εξυπνάδα, την τόλμη και την υπομονή του γαϊδάρου. Τόση δε ήταν η λατρεία που είχαν στα συμπαθητικά τετράποδα, ώστε στην αρχαία πόλη της Μακεδονίας Μένδη είχαν κόψει νομίσματα που είχαν επάνω τους αποτυπωμένο ένα κεφάλι όνου. Από αυτό το περιστατικό – σύμφωνα με τα όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης)-συνηθίζουμε να αποκαλούμε σήμερα τον γάιδαρο, κυρ- Μέντιο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.