Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Καθολική απογοήτευση για την κυβερνητική πολιτική

Σε συνέχεια όλων των πρόσφατων ερευνών, μία ακόμα, της εταιρείας Κάπα-Research (Το Βήμα, 17/4) καταγράφει μειούμενη διαφορά πρόθεσης ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην περιοχή του στατιστικού σφάλματος. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να αγνοείται η σημαντική τάση αποχής που σημειώνεται, όπως προκύπτει και από την έρευνα της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή, 17/4) η οποία παρόλα αυτά επιμένει σε «αναγωγές» που χάνουν πλέον το νόημά τους, ακριβώς λόγω της πολύ μεγάλης απροσδιόριστης αυτής στάσης. Οι πολίτες, καθολικά απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν για την ώρα να μη ξέρουν ποιον να εμπιστευθούν και τι να πιστέψουν. Αντιλαμβάνονται όμως ότι με την ακολουθούμενη πολιτική η Ελλάδα αδυνατεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα-Research... 82,6% των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για το αν «η χώρα θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει την κρίση και να ορθοποδήσει», με το 77,3% να απαντά επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει λιγότερα απ’ όσα περίμεναν». Ταυτόχρονα, στην έρευνα της Public Issue, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λανθασμένη φτάνει σήμερα στο 81%, όταν πριν από τρεις μήνες (Ιανουάριος 2011) στην ίδια ερώτηση της ίδιας εταιρείας το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν στο 69%.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την Κάπα-Research, η πρόθεση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ μειώνεται σήμερα στο 21,7% έναντι 20,1% της ΝΔ, καταγράφοντας διαφορά μόλις 1,6%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι Οικολόγοι 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,2%. Σημειώνεται, ότι σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Μάιο του 2010 όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στις 10 μονάδες (ΠΑΣΟΚ: 30,7% - ΝΔ: 20,6%).
Η ίδια συντριπτική μείωση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται και στις αναγωγές που κάνει η εταιρεία Public Issue, υπολογίζοντας σήμερα την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στο 33,5% έναντι 45% τον Μάιο 2010, με την επιρροή της ΝΔ να εμφανίζεται σταθερή στο 27%. Ακόμα και με αυτές τις εκτιμήσεις, είναι σαφές ότι μία διαφορά 18 μονάδων έχει σήμερα μειωθεί κατά τα 2/3, χωρίς να αναιρείται όμως η βασική απορία: πόση αναλυτική σημασία μπορεί να έχουν οι αναγωγές, όταν το 35,5% (σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία) δηλώνει ότι επιλέγει τη στάση της αποχής; Μπορούμε να πάρουμε ως απόλυτο δεδομένο ότι αποκλείεται να αλλάξει η στάση αυτή όταν φτάσουμε πράγματι στις εκλογές;
Το συμπέρασμα που εξάγεται και από τις δύο έρευνες είναι ότι, το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει μετά τη ψήφιση του Μνημονίου 10 (Κάπα-Research) και 11,5 μονάδες (Public Issue), δηλωτικό της παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθήκον είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της. Το σκοπό αυτό φιλοδοξεί να πετύχει και η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση, γνωστή ως Ζάππειο 2, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.