Κ. Αγοραστός: «Για να υπάρξει ανάπτυξη, ο Έλληνας πρέπει να νιώσει ξανά ασφαλής»

Μίλησε σε εκδήλωση του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο με θέμα την «οικονομική κρίση»

«Ο Έλληνας θα επιχειρήσει και θα ρισκάρει για ν’ ανέβει όταν νιώσει σίγουρος πως δεν πάει παρακάτω. Σήμερα, όμως, στον τόπο μας, ο καθένας εκ των πραγμάτων προσπαθεί κυρίως να ισορροπήσει, να σταθεροποιηθεί»

«Η κρίση στην Ελλάδα τείνει να γίνει εθνική και κοινωνική. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε υποθηκεύσει τον εθνικό μας πλούτο, ενώ διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος οξύτατων κοινωνικών συγκρούσεων»

-«Είστε το οξυγόνο της παιδείας και της κοινωνίας, είστε φορείς νέων ιδεών. Σας εμπιστευόμαστε, θέλουμε τις απόψεις σας, επιζητούμε την κριτική σας», είπε στους φοιτητές


«Για να υπάρξει ανάπτυξη, ο Έλληνας πρέπει να νιώσει ξανά ασφαλής», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο με θέμα: «Οικονομική κρίση – Εξελίξεις και προοπτικές εξόδου για την Ελληνική οικονομία».
«Στη χώρα μας σήμερα κυριαρχούν η ανασφάλεια, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης κι έτσι οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αβέβαιες. Όλα αυτά είναι βεβαίως κακοί οιωνοί για την ανάπτυξη», εκτίμησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κι έφερε ως παράδειγμα «τα κεφάλαια ύψους 70 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαθέσιμη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια στην οικονομία.
Ο Έλληνας έχει στο DNA του την επιχειρηματικότητα και το ρίσκο. Ο Έλληνας, όμως, θα επιχειρήσει και θα ρισκάρει για ν’ ανέβει όταν νιώσει σίγουρος πως δεν πάει παρακάτω. Σήμερα, όμως, στον τόπο μας, ο καθένας εκ των πραγμάτων προσπαθεί κυρίως να ισορροπήσει, να σταθεροποιηθεί», επισήμανε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός διέτρεξε το ιστορικό της κρίσης, για την οποία ανέφερε: «ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική από τις ΗΠΑ, οι οποίες την διέχυσαν σ’ όλο τον κόσμο με τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Στην Ελλάδα η κρίση εμφανίστηκε ως δημοσιονομική για να εξελιχθεί σε κρίση δανεισμού και τώρα να τείνει να γίνει κρίση εθνική και κρίση κοινωνική. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε υποθηκεύσει τον εθνικό μας πλούτο, ενώ διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος οξύτατων κοινωνικών συγκρούσεων», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε με έμφαση την αναγκαιότητα «να ανατραπεί η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και η κατεστημένη νοοτροπία στην πατρίδα μας» και χαρακτήρισε ως «λέξη – κλειδί της εποχής την εμπιστοσύνη. Είναι η απαίτηση των καιρών, η προϋπόθεση για το μέλλον», ανέφερε.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προέτρεψε σε συλλογική προσπάθεια, υποστήριξε ότι «η λύση στην κρίση είναι Ελληνική» και επανέλαβε ότι «χρειάζεται με λίγα και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε πολλά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέλει να είναι πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα, θέλει να είναι πρωτοπόρος στη χρηστή, νοικοκυρεμένη διαχείριση με στόχο να πετυχαίνει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος χωρίς βεβαίως αυτό να αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας».
Απευθυνόμενος στους καθηγητές και τους φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε τη χαρά του που ως
αν. καθηγητής της οικονομικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «βρίσκεται μεταξύ συναδέλφων καθηγητών και φοιτητών. Εσείς είστε το οξυγόνο της παιδείας και της κοινωνίας, είστε φορείς νέων ιδεών. Σας εμπιστευόμαστε. Θέλουμε τις απόψεις σας, επιζητούμε την κριτική σας», είπε καταχειροκροτούμενος από τους φοιτητές.
Παράλληλα, χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως «ζωντανό κύτταρο της Θεσσαλίας» και τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η αιρετή Περιφέρεια προσβλέπει στη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σχόλια