Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στην Κομοτηνή

Φίλες και φίλοι,
 Επισκέπτομαι σήμερα την Θράκη, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, για να αναδείξω τις συνέπειες μιας καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής που έχει μεγαλύτερο ίσως θύμα την ακριτική Ελλάδα. Την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε σε μακροχρόνιο οικονομικό μαρασμό και ασφυξία.
Είμαι σήμερα εδώ στην Κομοτηνή, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να εμποδίσω με όλες μου τις δυνάμεις την εγκατάλειψη της Θράκης.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε κάθε αναπτυξιακή πολιτική, που είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία.
Θυμάμαι ακόμα την υποστήριξη που έδωσα, ως υπουργός Πολιτισμού, στην ανασκαφή, την ανάπλαση και την επαναλειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας, ακλόνητου τεκμηρίου της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στη Θράκη, που σήμερα ξαναφέθηκε στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία της Πολιτείας.
Ή όπως το Συνεδριακό και Μουσικό Μέγαρο Κομοτηνής, το τρίτο σημαντικότερο στη χώρα, που παραμένει αναξιοποίητο, παρά τις επιτυχείς προσπάθειες που κάναμε για να το ολοκληρώσουμε έγκαιρα.
 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας απαντήσει:
·         Γιατί σταμάτησαν οι κάθετοι άξονες, παρατείνοντας έτσι την απομόνωση της Θράκης από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα;
·         Γιατί ακυρώθηκε το αεραθλητικό κέντρο της Αιγείρου, που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης;
·         Γιατί μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
·         Γιατί ακυρώθηκε το Campus για τα ΑμΕΑ και η Διεθνής Βιβλιοθήκη Κομοτηνής;
·         Γιατί πάγωσαν ή ακυρώθηκαν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για νέα σχολικά κτήρια που ξεπερνούσαν τα 80 εκ. ευρώ για κάθε νομό της Θράκης;
·         Γιατί εγκαταλείφθηκε, για ακόμη μια φορά, το Φράγμα Ιάσμου και η υπόγεια άρδευση του ξανθιώτικου κάμπου, αν και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις τους;
·         Γιατί υποβαθμίστηκε σιδηροδρομικά η Θράκη;
·         Γιατί εγκαταλείφτηκαν στη μοίρα τους οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, ενώ ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά τους υποσχόταν ότι θα τους επιλύσουν το ζήτημα; Ως που θα φτάσει η κοροϊδία όλων αυτών των ανθρώπων;
·         Γιατί πάγωσε η παράδοση και η ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών σε Ξυλαγανή και Ίασμο;
·         Γιατί καταργήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη και καθυστερούν οι καταβολές του οφειλόμενου 12%, οδηγώντας ακόμα και σε κλείσιμο μια σειρά από βιομηχανίες;
·         Πώς γίνεται μέσα σε ενάμιση χρόνο να εγκαταλείπονται οι αγρότες του πλούσιου θρακικού κάμπου, να κλείνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και να εκτινάσσεται η ανεργία σε πρωτόγνωρα νούμερα;
·         Πώς γίνεται η Θράκη να πρωταγωνιστεί σε διαρροή νέων επιστημόνων και να απογυμνώνεται συνεχώς δημογραφικά;
Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι περικοπές έγιναν λόγω της κρίσης. Εμείς, όμως, εγκαίρως υποδείξαμε στην κυβέρνηση, ότι θα μπορούσαν όλα αυτά τα έργα να συνεχιστούν κανονικά με κοινοτικούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο εθνικός προϋπολογισμός. Αυτό όμως, δεν συνέβη. Η Ελληνική οικονομία έχασε πόρους την στιγμή που περισσότερο τους χρειαζόταν! Κι έτσι η Ελλάδα υποχώρησε από την 5η θέση απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, όπου βρισκόταν το Σεπτέμβριο του 2009, στη 17η θέση όπου βρίσκεται σήμερα.
Αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε η Ελληνική Περιφέρεια, τα στερήθηκε η ακριτική Περιφέρεια, τα στερήθηκε η Θράκη. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης.
 
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Μέσα σε ελάχιστο διάστημα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανακόψει και να αντιστρέψει στη Θράκη μία αποτελεσματική πολιτική ανάκαμψης, που είχε πετύχει η ΝΔ, χάρη στη συστηματική δουλειά των εκπροσώπων σας, που τότε εργάστηκαν με πείσμα και όραμα για την περιοχή.
            Σήμερα είμαι εδώ κοντά σας, πλαισιωμένος από αυτούς τους άξιους συνεργάτες μου.
            Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την αποκατάσταση μιας αδικίας, που συντελείται σε βάρος σας από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
            Είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι η ΝΔ θα δουλέψει και για την πνευματική θωράκιση της Θράκης, μέσα από την ενδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
            Όμως, η Θράκη δικαιούται να μετεξελιχθεί κυρίως σε σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι, με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τα αιολικά πάρκα και τη γεωθερμία, και σε διεθνή διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κόμβο, με την Εγνατία, τους κάθετους Άξονες, το Σιδηρόδρομο, τα Λιμάνια και τα Αεροδρόμια.
            Ο πλούσιος κάμπος μπορεί να ξαναζωντανέψει, με τις επενδύσεις στα έργα υδρο-οικονομίας, που είχαν σχεδιαστεί και εγκαταλείφθηκαν.
            Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, μαζί με τους πλούσιους βιοτόπους, μπορούν να την αναδείξουν σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού.
            Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η Θράκη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο μιας διαφορετικής Ανάπτυξης. Μιας βιώσιμης Ανάπτυξης. Μιας Ανάπτυξης με εξωστρέφεια, με Ανταγωνιστικότητα. Με διάχυση ευημερίας σε όλους.
Το πιστεύουμε αυτό και θα το κάνουμε πράξη, προς όφελός σας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της Ελλάδας.
           
 
Θρακιώτισσες και Θρακιώτες,
 
            Η σημερινή μου επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας. Ανάμεσα σε σας και τη ΝΔ. Και αναφέρομαι σε όλους εσάς, χωρίς διακρίσεις: και στους Χριστιανούς και στους Μουσουλμάνους.
            Πιστεύω ειλικρινά σε μία Σύγχρονη Μειονοτική Πολιτική. Πιστεύω ακλόνητα ότι στη Θράκη έχουμε χρέος να οικοδομούμε διαρκώς, ένα Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, που θα σέβεται απόλυτα τη διαφορετική γλώσσα, τη διαφορετική πίστη, τη διαφορετική καταγωγή.
            Η άφιξή μου προκάλεσε σε κάποιους πανικό, γιατί είχαν μάθει να με συκοφαντούν εν απουσία μου, επιδιώκοντας να δηλητηριάσουν προκαταβολικά τη σχέση μου με τη Μειονότητα. Με γελοία ψέματα και κακόβουλη προπαγάνδα θεωρούν μερικοί ότι θα φοβίσουν και θα εγκλωβίσουν τη μειονότητα σε μικροκομματικές λογικές. Το ΠΑΣΟΚ και τα «δεκανίκια» του δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο λαός δεν εκβιάζεται. Και πια δεν ξεγελιέται…
            Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξή μας, που θεμελίωσε την πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας  στη Θράκη, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για τον ίδιο στόχο.
Και επειδή κάποιοι θέλουν να ξεχνούν και να διαστρεβλώνουν την ιστορία, θυμίζω ότι όταν εξαγγέλθηκε η ιστορική αυτή αλλαγή στην περιοχή για ισονομία και ισοπολιτεία ο αρμόδιος τότε υπουργός που σχεδίασε και υλοποίησε την πολιτική αυτή, υπουργός τότε των Εξωτερικών, ήμουν εγώ. Δεν θέλω να μονοπωλήσω αυτό το θέμα. Υπήρξαν πολλοί που δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά επαναλαμβάνω, ο αρμόδιος υπουργός ήμουν εγώ. Και αυτή η απάντηση να δοθεί προς κάθε κατεύθυνση.
Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ακλόνητα ότι η θρακιώτικη κοινωνία είναι ο καθρέφτης της Σύγχρονης Δημοκρατίας μας. Η Παράταξή μας απευθύνεται σε όλους σας, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σας καλούμε όλοι μαζί να στηρίξετε τον αγώνα μας για την ανάκαμψη όλης της Ελλάδας, για την αναπτυξιακή αναγέννηση της ακριτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης.
            Κάποιοι επιμένουν σε μηνύματα διχασμού. Αυτά - το ξέρετε - πάντα δημιουργούν προβλήματα. Ποτέ δεν δημιουργούν ευημερία.
            Εγώ σας φέρνω μήνυμα Ενότητας. Που τη θέλουν όλοι, την έχουν ανάγκη όλοι. Και πάνω απ’ όλους την έχει ανάγκη ο τόπος.
            Ενότητα στηριγμένη στην ειλικρίνεια. Στην αλήθεια...
            Ενότητα στηριγμένη στα δικαιώματα όλων, στις υποχρεώσεις όλων, στην ισονομία όλων, στις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι σε όλους.
            Γιατί αυτό σημαίνει σύγχρονη δημοκρατία: Δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαιοσύνη για όλους και ευκαιρίες σε όλους. 
            Δεν χωρίζουμε τους πολίτες. Ενώνουμε την κοινωνία. Στέρεα βάση της Πολιτικής μας είναι τα δίκαια της χώρας, αλλά και το δίκιο κάθε πολίτη της ξεχωριστά. Στη Συμφωνία εμπιστοσύνης που δημιουργούμε κάθε μέρα, όλοι θα έχουν ευκαιρίες, όλοι θα έχουν δικαιοσύνη, όλοι θα νιώθουν αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.
            Η Ελλάδα διασύρθηκε τον τελευταίο χρόνο. Στα επόμενα χρόνια θα κτίσουμε μια νέα Ελλάδα που θα είναι χώρα-πρότυπο και κοινωνία-πρότυπο.
            Το αξίζει. Και το μπορούμε.
            Το μέλλον της χώρας διέρχεται μέσα από την προοπτική της ιδιαίτερής σας πατρίδας, της Θράκης. Με συνδέει προσωπικά με τη Θράκη και κάτι ακόμα: η συγγενική μου σχέση με το μεγάλο συμπατριώτη σας διανοούμενο, τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.
            Με ρώτησαν προηγουμένως ποια ήταν η σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Καραθεοδωρή. Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν παντρεμένη με το Στέφανο Δέλτα. Η μητέρα του Στέφανου Δέλτα, αδελφό της είχε τον Καραθεοδωρή. Που ήταν, πράγματι, από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στις αρχές του 20ου αιώνα.
           
 
Φίλες και φίλοι,
 
Με συγκινεί πολύ η παρουσία σας εδώ, απόψε.
Μη το ξεχνάτε: Εκείνο που μας ενώνει είναι το σήμερα και το αύριο.
Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Γι’ αυτό σας θέλω δίπλα μου. Όλους!
Σε ένα αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν πια θυσίες χωρίς αντίκρισμα.
Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα είναι θυσίες που πάνε χαμένες.
Θυσίες, που αντί να μειώνουν το έλλειμμα στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, εκτοξεύουν την ανεργία και αυξάνουν το χρέος.
Πέρσι μας έλεγαν ότι θα μείωναν για το 2010 το έλλειμμα στο 8,2%. Ύστερα μας είπαν ότι θα το συγκρατούσαν στο 9,4%. Τώρα μας λένε ότι το έλλειμμα έφτασε το 10,6%.
Και να σκεφτείτε, ότι στο μεταξύ πάρθηκαν ακόμα περισσότερα μέτρα απ’ ό,τι προέβλεπε αρχικά το Μνημόνιο.
Όλο και περισσότερες θυσίες με όλο και φτωχότερα αποτελέσματα!
Προσέξτε: Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, προστέθηκαν επιπλέον μέτρα για το 2011.
            Και άλλα 3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αστοχίες της Κυβέρνησης.
Έτσι, από μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο για το 2011, φτάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, στον προϋπολογισμό, στα 14 δισ. ευρώ και τώρα με τα νέα μέτρα ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 17 δισ. Διπλάσια δηλαδή μέτρα απ’ ό,τι αρχικά προέβλεψε η Κυβέρνηση και το ΔΝΤ με το Μνημόνιο.
Και πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι ότι σε μια οικονομία υπό κατάρρευση είναι δυνατόν και καινούργιους φόρους να βάζεις και άλλες δαπάνες να κόβεις!
Διπλές, λοιπόν, θυσίες, διπλή μιζέρια!
Είναι ακριβώς αυτή η οικονομική αριθμητική του δίδυμου Παπανδρέου- . Παπακωνσταντίνου που γεμίζει ολόκληρη την αγορά με λουκέτα, στέλνει χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία και σβήνει το δικαίωμα στο όνειρο των νέων ανθρώπων!
 
Θέλετε και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού; Ακόμα χειρότερα:
Προβλέπανε αύξηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο κατά 8% και κάτι. Τους προέκυψε μείωση εσόδων κατά 8%. Δηλαδή έπεσαν έξω κατά 16%.
Γιατί έπεσαν έξω; Γιατί με την πολιτική τους αύξησαν την ύφεση, την ασφυξία και τα λουκέτα, δεν μείωσαν ουσιαστικά το έλλειμμα.
Κι όσο συνεχίζουν να εξοντώνουν την οικονομία δεν θα την εξυγιαίνουν.
Κι όμως, αυτό κάνουν. Συνεχίζουν την ίδια Πολιτική!
 
Πέρσι μας έλεγαν ότι με την Πολιτική που ακολουθήθηκε θα μας «έσωναν».
Σήμερα, είδαν ότι η πολιτική αυτή δεν βγαίνει. Δεν αποδίδει. Το χρέος μεγαλώνει!
Κι αποφάσισαν ξανά να μας… «σώσουν»! Αυτή τη φορά προσπαθώντας να διορθώσουν μερικά από τα λάθη που έγιναν πέρσι. Αλλά χωρίς να αλλάζουν Πολιτική.
Το Μάρτιο μας είπαν ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους του Μνημονίου, και η μείωση του επιτοκίου θα μας «έσωζε».
Τώρα συνειδητοποιούν ότι ούτε αυτό αρκεί. Και μας εμφανίζουν νέα «μερεμέτια».
Σήμερα ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου και δεν καταλάβαμε: σε ποια χώρα αναφέρεται; Στην Ελλάδα; Είναι σίγουρος;
Εμφάνισε τη χώρα περίπου ως… «γη της επαγγελίας»!
Και ανέγνωσε μια έκθεση ιδεών εκτός τόπου και χρόνου.
Μιλάει για «ηλεκτρονικά σχολεία» όταν κλείνουν τα σχολεία.
Μιλάει για «εξυγίανση» νοσοκομείων, όταν σε μεγάλα νοσοκομεία απειλούν να σταματήσουν οι εφημερίες.
Μιλάει για «θεαματική μείωση του ελλείμματος», όταν η κυβέρνησή του πήρε τεράστιο πακέτο μέτρων που τα μισά πήγαν τελείως χαμένα.
Μας λέει ότι πριν ενάμιση χρόνο κανείς δεν θα πίστευε τα κατορθώματα του ΠΑΣΟΚ. Εδώ έχει δίκιο.
Πράγματι, ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι τα spreads θα εκτοξεύονταν από τις 130 στις 1000 μονάδες;
Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι την Ελλάδα, που ως τότε και μήνες αργότερα, δανειζόταν άνετα στις διεθνείς αγορές θα την πέταγαν έξω από τις αγορές; Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι από το «λεφτά υπάρχουν» σε λίγους μήνες θα πέρναγαν στο «μαζί τα φάγαμε»;
Δίκιο, λοιπόν, έχει. Κανείς δεν θα μπορούσε να τον πιστέψει τότε.
Και κανείς δεν τον πιστεύει σήμερα.
Η αλήθεια, που σήμερα αποδείχθηκε, είναι πως όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πάει. Σήμερα δεν έχει συναίσθηση που έφτασε.
Εμείς όμως ξέρουμε που μας έφτασε: Στην Ελλάδα της κατήφειας, στην Ελλάδα της απαισιοδοξίας, στην Ελλάδα της κατάθλιψης.
Αλλά ακούστε το πιο σημαντικό: Για την «ταμπακέρα» δεν είπε λέξη: Ετοιμάζει νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Μας το φιλάει όμως για μετά το Πάσχα.
Όταν έλθει η ώρα, θα δει ο Ελληνικός λαός πόσα του φυλάει…
 
Θα έχουμε 23 δισεκατομμύρια νέες περικοπές και νέους φόρους για την περίοδο 2012-2015!
Δηλαδή άλλα τόσα απ’ όσα μας έχουν επιβάλει μέχρι τώρα! Όταν η κοινωνία δεν αντέχει ούτε τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν. Και τα οποία, άλλωστε, ελάχιστα απέδωσαν.
Όμως, μια αδιέξοδη Πολιτική δεν σώζεται με «μερεμέτια». Δεν σώζεται με κάποιες «διευκολύνσεις». Καλές είναι οι διευκολύνσεις, αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Χρειάζεται αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας μιαν ώρα αρχύτερα. Για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές μιαν ώρα αρχύτερα. Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από Μνημόνια μιαν ώρα αρχύτερα.
Μέχρι πριν ένα μήνα μας διαβεβαίωνε η Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί στα τέλη της φετινής χρονιάς. Μετά το άλλαξαν λίγο, στις αρχές του 2012. Προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου μας ανακοίνωσε ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές να δανειστεί!
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι με αυτή την Πολιτική θα μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο τέλμα…
 
Πολλοί μας λένε: Εντάξει, η κυβέρνηση τα έκανε «μούσκεμα». Αλλά εσείς στην Αντιπολίτευση γιατί δεν τη στηρίζετε;
Απαντάμε: Τι να στηρίξουμε; Να στηρίξουμε τον κατήφορο; Να στηρίξουμε την Πολιτική που μεγαλώνει το αρχικό πρόβλημα αντί να το λύνει;
Όχι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το στηρίξουμε. 
Συνένοχοι σε μια καταστροφική πολιτική δεν πρόκειται να γίνουμε. Κι αν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να εκβιάσει ακόμα και με εκλογές, τον εκβιασμό του δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Του το λέμε από τώρα, για να μη μπει στον κόπο…
 
 
            Μια είναι η διέξοδος: Προτεραιότητα στην Ανάκαμψη της Οικονομίας...
Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εμείς.
            Ελπίδα υπάρχει. Διέξοδος υπάρχει:
Αλλαγή των όρων του Μνημονίου με προτεραιότητα την Ανάκαμψη και με στόχο την Ανάπτυξη! Αυτό θα αποδείξουμε και με το Ζάππειο-ΙΙ στις αρχές Μαΐου!
 
            Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να εξυγιανθεί το Δημόσιο.
            Να εξυγιανθεί! Όχι να διαλυθεί…
            Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κοπεί η τεράστια Δημόσια σπατάλη.
            Αλλά οι συντάξεις των 800 ευρώ που κόπηκαν δεν ήταν σπατάλη…
            Οι οριζόντιες περικοπές που έγιναν δεν άγγιξαν την πραγματική σπατάλη.
            Την άφησαν άθιχτη!
            Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
            Αλλά όταν αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές σε συνθήκες ύφεσης και ασφυξίας, δεν μειώνεις τη φοροδιαφυγή, κλείνεις επιχειρήσεις. Ή τις διώχνεις έξω από την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς έκαναν!
            Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να περιοριστεί το έλλειμμα και να ελεγχθεί το χρέος. 
            Εμείς είμαστε πιο αποφασιστικοί σε αυτό. Πρέπει να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός! Το συντομότερο δυνατό πρέπει να πάψουμε να έχουμε ελλείμματα.
            Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια Οικονομία που φθίνει. Μπορεί να γίνει με μια Οικονομία που ανακάμπτει και αναπτύσσεται.
             
            Και η διαφωνία μας δεν είναι στο τι πρέπει να επιδιώξουμε. Προφανώς όλοι επιδιώκουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Εκεί όλοι συμφωνούμε. Η μεγάλη διαφωνία μας είναι στο πώς το επιδιώκουμε.
            Η κυβέρνηση το κάνει με συνεχή ύφεση και ασφυξία.
            Εμείς το επιδιώκουμε με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Ασφαλώς και με περικοπές στη δημόσια σπατάλη, ασφαλώς και με ιεράρχηση των δαπανών, γιατί μια χώρα πρέπει να ζει μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της. Αλλά με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη!
            Οτιδήποτε αυξάνει την ύφεση, οτιδήποτε σκοτώνει την Ανάπτυξη, μεγαλώνει το πρόβλημα της χώρας.
Κάποτε το έλεγα κι ήμουν μόνος μου. Σήμερα το γράφουν και το διακηρύσσουν ξένες εφημερίδες και περιοδικά, όλων των αποχρώσεων, από Κεντροδεξιές μέχρι Κεντροαριστερές. Το γράφει και ο Ελληνικός Τύπος, ακόμα κι αυτοί που υποστήριζαν την κυβέρνηση. Το λένε και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και υπουργοί του. Τώρα πια δεν το λένε ψιθυριστά. Το φωνάζουν καθημερινά…
            Γι’ αυτό χρειάζεται άλλη Πολιτική. Γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή των όρων των Μνημονίου. Για να υπάρξει Ανάκαμψη.
           
            Φίλες και φίλοι,
 
            Σήμερα ήλθα εδώ, μπροστά σας, πρόσωπο με πρόσωπο, να σας μιλήσω με ειλικρίνεια και ευθύτητα.
            Δεν ήλθα να σας τάξω αυτά που δεν μπορώ.
            Δεν είμαστε εμείς το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ, που κραύγαζε «λεφτά υπάρχουν» κι ύστερα ήλθε κι έστυψε όλο τον κόσμο.
            Δεν ήλθα εδώ για να σας πω ότι για όλα τα δεινά φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Η κρίση προϋπήρχε. Μια Οικονομία που μοίραζε δανεικά, κάποια στιγμή θα βρισκόταν σε κρίση. Αλλά το ΠΑΣΟΚ έφερε την κρίση πιο κοντά, τη χειροτέρεψε, την έκανε κρίση δανεισμού και απομάκρυνε την έξοδο από την κρίση.
            Δεν ήλθα να σας πω, ότι θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν.
            Αντίθετα, σας λέω ότι τέρμα οι εποχές που το κράτος μοίραζε δανεικά. Θα στήσουμε ξανά την Ελλάδα σε νέες βάσεις: με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
            Δεν ήλθα να σας δώσω ψεύτικες υποσχέσεις…
            Αντίθετα, σας λέω «τέρμα τα ξύλινα λόγια, τέρμα ο στρογγυλεμένες λόγος».
            Ό,τι μπορώ να κάνω, το υπόσχομαι και δεσμεύομαι απέναντί σας.
            Δεν ήλθα εδώ για να μοιράσω λεφτά που δεν υπάρχουν.
            Αλλά ό,τι σας υπόσχομαι είναι δέσμευση.
            Είναι δέσμευση ότι μπορούμε να επιτύχουμε την Ανάκαμψη της Οικονομίας.
            Είναι δέσμευση ότι μπορούμε να διορθώσουμε κάποιες από τις αδικίες που έγιναν πέρσι, όπως οι συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
            Δεν μπορούμε να διορθώσουμε όλες τις αδικίες. Όχι αμέσως, τουλάχιστον…
            Αυτό θα το επιδιώξουμε στη συνέχεια.
            Είναι δέσμευση ότι θα δώσουμε έμφαση στην ακριτική Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην ακριτική Θράκη.
            Είναι δέσμευση ότι έργα που είχαν ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας με κοινοτική χρηματοδότηση θα συνεχιστούν.
            Είναι δέσμευση ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων θα αυξηθεί και πάλι. Κι απ’ αυτό θα ωφεληθεί πρωτίστως η ακριτική Ελλάδα. Ιδιαίτερα η Θράκη.
            Είναι δέσμευση ότι θα δώσω απόλυτη προτεραιότητα στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Ισονομία που σημαίνει, ισότητα στα δικαιώματα, ισότητα στις υποχρεώσεις, ισότητα στις ευκαιρίες.
            Αυτά όλα είναι πράγματα που τα εννοούμε. Δηλαδή μπορούμε να τα κάνουμε, και θέλουμε να τα κάνουμε. Και τα πιστεύουμε…
Ανέπτυξα στη Βουλή, πέντε φορές, συγκεκριμένη πρόταση. Όμως, ακόμη περιμένω απάντηση. Μιλάτε για το πολιτικό χρήμα; Μιλάτε για δημοσίους λειτουργούς οι οποίοι ενόσω ήσαν υφυπουργοί ή υπουργοί έκλεψαν; Μάλιστα. Μου λέτε ότι δεν υπάρχει το «πόθεν έσχες»; Και είναι μόνο το «έσχες» χωρίς το «πόθεν»; Ωραία!
Ελάτε λοιπόν -πρότεινα- να συμφωνήσουμε και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., τα δυο μεγάλα κόμματα, να φωνάξουμε τη Δικαιοσύνη, τους Δικαστές, να συγκροτήσουν μία δική τους -όπως εκείνοι τη θέλουν- Επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς, κυρίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο που κάνει αυτή τη δουλειά. Και να βρούμε αυτά τα οποία ο καθένας όφειλε από το Νόμο. Να βρούμε το «πόθεν έσχε». Πότε μπήκες, κύριε, στη Βουλή; Τότε. Πότε βγήκες; Τότε. Ήσουν υφυπουργός ή υπουργός; Από τότε που μπήκες και είχες δηλώσει αυτά, μέχρι την ημέρα που βγήκες και δήλωνες άλλα, αυτή τη διαφορά του πόσο πιο πλούσιος έγινες ή δεν έγινες, να την ελέγξουν ανεξάρτητοι δικαστές, για να γνωρίσει ο κόσμος ποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι και ποιος όχι.
Θα μου πείτε ότι αυτό είναι ζήτημα παραγραφής ή μη παραγραφής. Αυτό, σας απαντώ, θεωρώ ότι δεν μπορεί να έχει παραγραφεί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όποιο και να είναι το επιχείρημα για οποιονδήποτε, όταν γίνεται δημόσια διαπόμπευση ενός πολιτικού, είναι η μεγαλύτερη τιμωρία που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος. Να είναι ο δακτυλοδεικτούμενος από την ανεξάρτητη Αρχή των δικαστών: Ότι εκείνος ο συγκεκριμένος, «ναι, έκλεψε». Αυτό ζητάει ο Ελληνικός λαός. Κι όμως σε αυτό, απάντηση δεν παίρνω.
Δέσμευση δική μας είναι να ανασυγκροτήσουμε τους θεσμούς μέσα από μία καινούργια, ανανεωμένη, σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόταση για το καινούργιο Σύνταγμα, το οποίο απαιτεί αλλαγές. Ώστε να κάνουμε το όραμα της Νέας Μεταπολίτευσης, πραγματικότητα. Γι’ αυτό και συγκροτήσαμε μία Επιτροπή υπό τον Αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η οποία ασχολείται καθημερινά, με αυτή την υπόθεση. Με όλους τους ειδικούς, για όλους τους θεσμούς.
Τι χρειάζεται για το «πόθεν έσχες»; Τι χρειάζεται για το ζήτημα του διαχωρισμού των εξουσιών, της Νομοθετικής από την Εκτελεστική εξουσία; Τι χρειάζεται για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας; Να τα βρούμε, να τα προτείνουμε. Σύγχρονα, καινούργια. Να βοηθούν τους θεσμούς, για να βοηθηθεί ο τόπος.
Γι’ αυτό και είναι δέσμευση, αυτό το οποίο είπε η ηγεσία των παιδιών μέσα από τα Πανεπιστήμια. Αυτό που δεν είχαν τολμήσει να το πουν 10 χρόνια πριν, ήρθε η ΔΑΠ, ήρθε -πραγματική πρωτοπορία- η ΟΝΝΕΔ και το είπε μέσα από τα Πανεπιστήμια. Το είπε στη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Είπε ότι εμείς προτείνουμε την κατάργηση του ασύλου. Ότι εμείς προτείνουμε την αξιολόγηση των καθηγητών. Ότι εμείς προτείνουμε το δικαίωμα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να δίνουν χρήματα σε συγκεκριμένες μελέτες για έρευνα και τεχνολογία. Σε ένα τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πίσω πάρα πολύ.
Ήμουν Ευρωβουλευτής και ήμουν στην Επιτροπή Προϋπολογισμών. Και έρευνα και τεχνολογία είναι το πιο όμορφο και το πιο γνήσιο σκαλοπάτι της δυνατότητας μιας χώρας να ξεφύγει από τις πολλές και να γίνει κάτι από μόνη της. Και υπάρχουν εκπληκτικά ελληνικά μυαλά στο εξωτερικό. Όπως και εδώ. Αλλά δεν τα αφήνουμε να φανούν. Και βλέπουμε ότι, ενώ μας ζητάει η Ευρώπη να διαθέτουμε, μέχρι το 2015, το 3% του ΑΕΠ σε έρευνα και τεχνολογία, εμείς είμαστε στο 0,8%-0,9% του ΑΕΠ. Και όλο αυτό πήγαινε στο Δημόκριτο. Και αυτός κρατικός. Καλή δουλειά, αλλά κρατικός. Δεν πήγαινε σε κανένα ιδιώτη για να κάνει έρευνα. Και ήρθαν τα νέα τα παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο και φώναξαν -κραυγή μεγάλη έβγαλαν- ότι απαιτούνται επιτέλους, αυτές οι επαναστατικού τύπου ρηξικέλευθες αλλαγές για την Παιδεία. Αυτό είναι δέσμευσή μας. Και είναι δέσμευσή μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε αυτό που όλοι θέλουμε. Μία Ελλάδα προοπτικής και δυναμισμού. Αυτά λέμε. Πράγματα που εννοούμε. Μπορούμε να τα κάνουμε, θέλουμε να τα κάνουμε και τα πιστεύουμε.
            Αλλά δεν αρκεί να τα πιστεύουμε εμείς.
            Πρέπει να τα πιστέψετε κι εσείς.
            Να πιστέψετε ότι υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει Ελπίδα. Ρεαλιστική Ελπίδα!
             
            Κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε διαφορετικό. Και σας κρατάνε στο φόβο και την απελπισία…
            Εγώ θα ήθελα να κρατήσετε, απ’ όλα αυτά που σας είπα, ένα κυρίως:
Ότι υπάρχει Ελπίδα!
            Και η Ελπίδα αυτή είναι πέντε πράγματα:
            Πρώτον, Εσείς! Οι άνθρωποι, οι πολίτες αυτού του τόπου.
            Δεύτερον, η Δημιουργικότητά σας. Γιατί το μέλλον μας το φτιάχνουμε εμείς, μόνοι μας, με τα χέρια και το μυαλό μας.
            Τρίτον, η Πίστη στον εαυτό σας. Γιατί μόνο όσοι έχουν Αυτοπεποίθηση κερδίζουν. Οι φοβισμένοι είναι εκ των προτέρων ηττημένοι. 
            Τέταρτον, η Ομόνοια ανάμεσά μας. Γιατί χωρισμένοι πάντα υποφέρουμε. Ενώ ενωμένοι θριαμβεύουμε.
            Και πέμπτο: η Εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Γιατί χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ούτε πίστη στο αύριο, ούτε κοινή προσπάθεια, ούτε κοινωνική συνοχή.
            Αυτό ήλθα να σας υποσχεθώ: Μια συμφωνία Εμπιστοσύνης. Ένα συμβόλαιο Αξιοπρέπειας. Για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα! Με αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
            Μια Ελπίδα για το Αύριο.
            Για ένα καλύτερο, πολύ καλύτερο αύριο.
            Που το αξίζουμε. Και το μπορούμε!
 
            Και προσέξτε:
Τις δύσκολες στιγμές, άλλοι σπέρνουν την ηττοπάθεια και το φόβο για το αύριο.
Εμείς σας μιλάμε για Ενότητα και Ελπίδα.
            Και ο λαός της Θράκης θα κρίνει.
Ήδη έκρινε. Με αυτή την πρωτόγνωρη συγκέντρωση απόψε…
Και ενέκρινε την «επανεκκίνηση» της Ελλάδας.
Την επαναφορά της ακριτικής Ελλάδας στις εθνικές μας προτεραιότητες.
Την επιστροφή στην Ελπίδα.
Σας θέλω όρθιους.
Σας θέλω ενωμένους.
Σας θέλω μαζί, να αλλάξουμε τα πάντα.
Και θα τα αλλάξουμε!
 

Σχόλια

  1. ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΚΛΩ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΑΡΩΝΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ( ΣΕ ΔΥΠΛΗ ΒΑΡΔΙΑ ) 800 ΑΤΟΜΑ ΟΤΑΝ Η ΑΝΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ 45 %.
    Η ΘΡΑΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΟΙ ΝΕΟΙ ( ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗΣ )ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΟΙ ΝΕΟΙ ( ΤΟΥΡΚΗΚΗΣ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗΣ )ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΙΚΗΣ.
    ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974 . ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ????
    ΝΤΡΟΠΗ... ΝΤΡΟΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΚΛΩ 800 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ 2400 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΚΛΩ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.