Σε επίπεδο Τσερνόμπιλ η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα

Στην κατηγορία 7 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας αναβάθμισαν οι ιαπωνικές αρχές το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα

Η κατάταξη ενός πυρηνικού δυστυχήματος στη θέση 7 έχει γίνει μόλις μια φορά και αφορούσε την έκρηξη του Τσερνόμπιλ το 1986. Οι ιαπωνικές αρχές διευκρίνισαν ωστόσο ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν αντιστοιχούν παρά στο 10% των εκπομπών του Τσερνόμπιλ, ενώ πρόσθεσαν ότι η ακτινοβολία δεν είναι της ίδιας έκτασης και της ίδιας φύσης με εκείνη του Τσερνόμπιλ.
 
Πρώτες μαζικές διαδηλώσεις κατά της πυρηνικής ενέργειαςΗ αναβάθμιση του επιπέδου ωστόσο σημαίνει ότι η ακτινοβολία έχει συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τη Φουκουσίμα. Η κυβέρνηση προανήγγειλε ήδη την τη επέκταση των μετρήσεων ραδιενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας προέρχεται από τον αντιδραστήρα 2 όπου είχε σημειωθεί έκρηξη στις 15 Μαρτίου.
 
Νέοι ισχυροί μετασεισμοί
 
Εν τω μεταξύ δυο νέοι ισχυροί μετασεισμοί που έγιναν αισθητοί και στο Τόκιο συγκλόνισαν νωρίτερα σήμερα την Ιαπωνία. Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νέες ζημίες. Μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί.
DPA / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14982944,00.html

 

Σχόλια