Νέο ΟΧΙ Σόκρατες στο ΔΝΤ..

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέρριψε για μια ακόμη φορά χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, αρνούμενος ακόμη και βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση, με την οποία εμφανίζεται να συμφωνεί η αντιπολίτευση.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία ακολούθησε την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από τη Βουλή, οι αποδόσεις των Πορτογαλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός το οποίο ωθεί σειρά αναλυτών στην εκτίμηση ότι η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική βοήθεια είναι αναπότρεπτη.
«Είμαι δεσμευμένος στην υπεράσπιση της... Πορτογαλίας έναντι εξωτερικής βοήθειας. Θα κάνω οτιδήποτε για να υπερασπιστώ την Πορτογαλία από αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Σόκρατες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP. «Το σενάριο εξωτερικής βοήθειας είναι η ύστατη λύση», τόνισε.
Ωστόσο, φαίνεται πως ισχυρές πιέσεις έχουν αρχίσει να ασκούν στην κυβέρνηση οι τράπεζες της Πορτογαλίας, ζητώντας άμεσο, προεκλογικό δανεισμό και τονίζοντας ότι θα σταματήσουν άμεσα να αγοράσουν κρατικό χρέος.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=60938950#

Σχόλια