Μεταθέτουν την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες για να κρύψουν το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου

«Επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών παίζει η κυβέρνηση η οποία ζητά την συνυποβολή της δήλωσης καλλιέργειας του 2011 για την επιστροφή ΦΠΑ του 2010» τονίζει ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Προσπάθεια απόκρυψης της κυβερνητικής αποτυχίας και της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους του πρώτου εξαμήνου του 2011 βλέπει ο Μιχάλης Γιαννάκης, ο οποίος καλεί τον κο Σκανδαλίδη να δηλώσει ευθαρσώς ενώπιον του αγροτικού κόσμου για το αν συμφωνεί με τις αποφάσεις του συναδέλφου του κου Κουσελά.

Τέλος, ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγορεί συνολικά την κυβέρνηση γιατί «φέρνει ακόμα πιο κοντά τα αδιέξοδα που δημιούργησε για τον αγροτικό κόσμο της χώρας και την ελληνική ύπαιθρο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011

ΘΕΜΑ: «Υπουργικές Αποφάσεις που σκόπιμα καθυστερούν την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες»

Κύριοι Υπουργοί,

Σκόπιμα το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μεταθέσει δαπάνες του Κράτους από πρώτο εξάμηνο του 2011 στο δεύτερο, προκειμένου να αποκρύψει την αποτυχία της δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης και την απόκλιση από τους στόχους που έθεσε σε συνεργασία με την Τρόικα.

Θύμα αυτής της παρελκυστικής πολιτικής είναι και αυτή την φορά οι Έλληνες Αγρότες, οι οποίοι σύμφωνα με την Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κου Δ. Κουσελά (Αριθμ. ΠΟΛ 1051 (4)/ ΦΕΚ 466/23.03.2011) υποχρεώνονται αδικαιολόγητα –για πρώτη φορά- στην συνυποβολή της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής του 2011, παρά το γεγονός ότι η επιστροφή του ΦΠΑ αφορά την καλλιεργητική περίοδο του 2010.

Με αυτό τον τρόπο και κατ’ εφαρμογή του ν. 38877/2010, βάσει του οποίου οι αγρότες οφείλουν να υποβάλλουν την δήλωση ως τον Ιούνιο του 2011, ο αρμόδιος Υφυπουργός επιτυγχάνει την μετάθεση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Είναι προφανές ότι οι εν κρυπτώ αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών φέρνουν ακόμα πιο κοντά τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες και την ελληνική ύπαιθρο.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Ποιοι λόγοι επιτάσσουν την αλλαγή του πάγιου τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστροφή φόρου στους Έλληνες αγρότες;
-Είναι σύμφωνη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με την εν λόγω απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών;
-Πότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες; Εφόσον προκύπτουν δραματικές καθυστερήσεις, προτίθεται ο Υφυπουργός Οικονομικών να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια