Μαθητευόμενοι μάγοι

Εδώ κι ένα χρόνο, πριν την υπογραφή του Μνημονίου είχαμε γράψει ότι η σωτηρία της οικονομίας δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια μαθητευόμενων μάγων. Οι τύχες της χώρας δεν μπορεί να βρίσκονται σε ανθρώπους που ούτε μισές αλήθειες λένε, ούτε μισές μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν, ούτε μια στοιχειώδη οικονομική πολιτική να υποστηρίξουν.
Πέρασαν τόσα Μνημόνια, τόσες «μεταρρυθμίσεις», υποτίθεται ότι έγιναν τόσα βήματα μπροστά... αλλά η χώρα βρίσκεται σε χειρότερο σημείο απ’ ότι πριν από ένα χρόνο. Τότε που ο κόσμος περίμενε τη Σταύρωση, αλλά ήλπιζε και στην Ανάσταση. Έτσι τον έπεισαν από το περίφημο Καστελόριζο και τις διακηρύξεις περί σωτηρίας της χώρας. Έτσι, πέρασαν τόσοι μήνες ανοχής μέσα στην ανέχεια, αλλά ο κόσμος περίμενε κάτι.
Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, η ίδια κυβέρνηση, το ίδιο κόμμα εμφανίζει μια εικόνα πλήρους διάλυσης. Ο καθένας λέει ότι θέλει, ο καθένας κάνει ότι θέλει και το αποτέλεσμα είναι η χώρα να οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς.
Το τελευταίο παράδειγμα με τον Κ. Σημίτη να εμφανίζεται σαν… Λάζαρος που αναστήθηκε για να μας πει τι θα κάνουμε, είναι χαρακτηριστικό της Βαβέλ του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς φυσικά ίχνος αυτοκριτικής για την περίοδο 2000-2004, και ειδικά για τον Μεγαλοϊδεατισμό των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πληρώνουμε για πολλές ζωές, μας ζητά να κάνουμε αναδιάρθρωση αφού η χώρα προετοιμαστεί κατάλληλα. Ως μεγάλος… οικονομολόγος δε μας λέει τις συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Πόσο μπορεί να αντέξει ο κόσμος, τις θα γίνει με τα λεφτά του, τις δουλειές του, τα δάνειά του; Κουβέντα ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Σημίτης.
Εν πάση περιπτώσει, ελεύθερος είναι ο καθένας να λέει ότι θέλει. Βγαίνει μετά η κυβέρνηση και αδειάζει τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τις ΗΠΑ διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο, την ίδια ώρα όμως που όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, έχει ζητηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, η αναδιάρθρωση του χρέους, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Έχουν γίνει δηλαδή συζητήσεις, σενάρια επί χάρτου, έχουν κατατεθεί επίσημες προτάσεις αλλά επισήμως η κυβέρνηση λέει ότι ακολουθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και δεν την νοιάζει οτιδήποτε άλλο.
Μα είναι αυτή σοβαρή κυβέρνηση και σοβαρό κόμμα εξουσίας; Να μην ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά; Να βγαίνει ο Σημίτης να μιλά για αναδιάρθρωση, να βγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Β. Παπανδρέου) να μιλούν ανοιχτά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η κυβέρνηση να θεωρεί καταστροφικό ένα τέτοιο σενάριο, αν και η ίδια το συζητά με τους δανειστές μας;.
Εκτός κι αν όλη αυτή η θολούρα είναι εσκεμμένη ώστε να μας έρθει η αναδιάρθρωση (χρεοκοπία το λέει ο λαός) πιο καλά μετά το Πάσχα. Διότι, να μας το θυμηθείτε: Τον Ιούνιο, όταν θα φανεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο κι όταν η έκθεση της τρόικας για το πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι κόλαφος και δεν θα παίρνουμε την Πέμπτη δόση του δανείου, τότε θα ξαναβγούν οι σωτήρες. Με φόντο κάποιο άλλο ελληνικό νησί θα μας ανακοινώσει ο πρωθυπουργός νέο σχέδιο σωτηρίας που θα περιλαμβάνει και ολίγη από αναδιάρθρωση.
Στο ίδιο έργο θεατές δηλαδή
Αριστερός Ψάλτης

Σχόλια