Αλέκος Παπαδόπουλος: "Το δικαίωμα λήψης αποφάσεων ανήκει στην τρόικα"

Αλέκος Παπαδόπουλος: Να πάψουμε να είμαστε το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης

Μιλώντας σε εκδήλωση αποφοίτων του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου Imperial, ο Αλέκος Παπαδόπουλος διατύπωσε ξανά μερικές πικρές αλήθειες για την ελληνική οικονομία. Κατακεραύνωσε ως πλαστή την ανάπτυξη του πρόσφατου παρελθόντος, χαρακτήρισε «διαδηλωτές ακινησίας» τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και προειδοποίησε δηκτικά ότι η Ελλάδα θα αργήσει να επιστρέψει «στις παλιές ένδοξες ημέρες»....

Η ομιλία του προκάλεσε αίσθηση στην κλειστή εκδήλωση των Ελλήνων αποφοίτων του Imperial College, Πέμπτη βράδυ στην Αθήνα.
Αλέκος Παπαδόπουλος: Να πάψουμε να είμαστε το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης
Ο πρώην υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι ακόμα και επί πρωθυπουργίας Σημίτη η χώρα δεν διήνυε τροχιά ανάπτυξης, αλλά, απλώς, μεγέθυνσης. Και υποστήριξε ότι η κρίση στη χώρα μας δεν συνδέεεται με τη διεθνή οικονομική του 2008, αφού «το δικό μας πρόβλημα είναι ξεχωριστό», όπως είπε: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν ανήκουμε στην Ανατολή ή στη Δύση. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε αν θα γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ή αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση να κατανοήσουν όλοι το πρόβλημα της χώρας και να μην τρέφουν αυταπάτες ότι αυτή θα επιστρέψει σύντομα «στις παλιές ένδοξες ημέρες».
Τελούμε υπό διεθνή εποπτεία - Η τρόικα αποφασίζει
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι «από πέρυσι τον Μάιο η Ελλάδα τελεί υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο», την οποία συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το δικαίωμα λήψης αποφάσεων ανήκει στην τρόικα». Ο Ηπειρώτης πολιτικός επανέλαβε την προσφάτως εκπεφρασθείσα άποψή του ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και ότι το μόνο ερώτημα πλέον είναι αν θα καταρρεύσει ή όχι. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο εθνικό σχέδιο, μια μακρόπνοη ατζέντα που θα επανακαθορίσει στόχους και λειτουργίες του κράτους.
Ερωτηθείς για τα σενάρια αναδιάρθρωσης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «αφελείς» όσους πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε λύση στην κρίση, αφού, όπως είπε, χωρίς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί και πάλι. «Οι κυρίαρχες δυνάμεις του τόπου σήμερα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός οικονομικών και υγείας, «είναι οι διαδηλωτές της ακινησίας».
Οι ευθύνες της Γερμανίας
Εναν ιδιαίτερης σημασίας ισχυρισμό έκανε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής του Cambridge, Ηλίας Καρακίτσος. Το 2003, ο τότε σύμβουλος και μετέπειτα πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Άξελ Βέμπερ, είχε συμμετάσχει σε ιδιωτικό δείπνο στο Cambridge. Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας είχε πει τότε στους συνδαιτημόνες του ότι όλα τα πλεονάσματα που δημιουργεί η Γερμανία είναι συνδεδεμένα με τα ελλείμματα άλλων χωρών, δείχνοντας έτσι την ανοχή που επεδείκνυε από τότε η Bundesbank στα ελλείμματα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ο Καρακίτσος εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης, ενδεχόμενο που θα συσσώρευε νέες απειλές για την νομισματική ένωση, όπως υποστήριξε.
Εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει οπισθοχωρήσει κατά έξι χρόνια και επεσήμανε ότι όλες οι προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν πέσει έξω. Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι το 2012 οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 θα πρέπει να βρεθούν είτε από τις αγορές είτε από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.
«Βλακώδης η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης»
Τέταρτος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Λεωνίδας Θεόκλητος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θύματα της δημοσιονομικής κρίσης αποκαλύπτοντας ότι το 2009 έκαναν φτερά καταθέσεις ύψους 15 δισ. ευρώ ενώ το 2010 άλλα 40 δισ. καταθέσεων εγκατέλειψαν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το 2010, είτε προς τράπεζες του εξωτερικού είτε για να καλύψουν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις τις άμεσες ανάγκες τους.
To mail της χρεοκοπίας στοίχισε 2 δισεκατομμύρια...
Ο κ. Θεόκλητος χαρακτήρισε «βλακώδη» τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, αφού θα ισοδυναμεί με παραδοχή πτώχευσης και θα επιφέρει μεγάλες ζημίες στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αποκάλυψε, τέλος, ότι το λεγόμενο «email της χρεοκοπίας» από τον τορναδόρο στην Κρήτη «κόστισε» στις ελληνικές τράπεζες περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ εκροών από τις τράπεζες…

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=62102950#

 

Σχόλια