Κινδυνεύουν οι Νεφροπαθείς λόγω… χρεών του υπ. Υγείας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:
Για αναλγησία σε βάρος των νεφροπαθών της χώρας εγκαλεί την κυβέρνηση ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επικαλούμενος δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Λάρισας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενος στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.
Στην ερώτησή του, ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, με βάση την οποία οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν να μην μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση λόγω έλλειψης υλικών τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία.
Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:
«Χωρίς τέλος είναι η κυβερνητική απαξίωση του τομέα της δημόσιας υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις χωρίς γιατρούς και χωρίς φάρμακα λόγω των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή γιατρών και φαρμακοποιών, οι ασφαλισμένοι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα, τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των νεφροπαθών της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο της Λάρισας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πολιτών «Ο Αγ. Αχίλλειος» γνωστοποίησε στα μέλη του επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών προς τον Υπουργό Υγείας, με βάση την οποία οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν να μην μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση λόγω έλλειψης υλικών τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία.
Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών αναφέρεται στα προβλήματα που εντοπίζονται σε σχέση με την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών στα νοσοκομεία όλης της χώρας με έμφαση σε σχετική επιστολή των προμηθευτών υλικών τεχνητού νεφρού και σχετικών υλικών με την οποία ζητούν από το υπουργείο να εξοφλήσει τα χρέη του απέναντι τους.
Θύματα αυτής της κατάστασης, οι νεφροπαθείς, ζουν με το άγχος εάν θα καταφέρουν να κάνουν την επιβεβλημένη κάθε φορά για την ίδια τους τη ζωή αιμοκάθαρση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν τα νοσοκομεία δεν προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά, κινδυνεύουν οι ζωές τους».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Tι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη πρόσβαση των νεφροπαθών στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης;
2. Πότε θα εξοφλήσει το ΕΣΥ τα χρέη του προς τους προμηθευτές υλικών τεχνητού νεφρού;

Σχόλια