Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΌ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΦΕΣΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΠΑΝΩ ΑΠΌ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΦΕΣΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»

Με την καθιέρωση του πολλαπλού συγγράμματος και την υλοποίηση του προγράμματος «Εύδοξος» για τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων η Κυβέρνηση της ΝΔ υλοποίησε τη δέσμευσή της για σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους φοιτητές, περιορίζοντας μάλιστα σημαντικά τη σπατάλη αλλά και την «αυθεντία» του ενός και μόνου συγγράμματος.
Η υλοποίηση μάλιστα του Ευδόξου.... μέσα από μία σύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα, θα έδινε τη δυνατότητα στους μεν φοιτητές να επιλέγουν μέσω internet τα συγγράμματά τους, στο δε Υπουργείο να παρακολουθεί κεντρικά τη διαδικασία, ώστε να εκλείψουν οι σπατάλες που παρατηρούνταν με το προηγούμενο σύστημα. Η πρώτη εφαρμογή του Ευδόξου έγινε από την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου στο χειμερινό εξάμηνο του 2010 συνοδευόμενη από διθυραμβικές ανακοινώσεις. Δυστυχώς όμως, ενώ οι φοιτητές και οι εκδότες των επιστημονικών συγγραμμάτων ήταν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το υπουργείο δεν έχει καταβάλει ούτε 1 Ευρώ για την προμήθεια των βιβλίων των ΑΕΙ με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους εκδότες, διακινδυνεύοντας μάλιστα τη διανομή των βιβλίων για το εαρινό εξάμηνο του 2011.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), του φορέα που εκπροσωπεί 60 και πλέον εκδοτικές εταιρίες οι οποίες στο σύνολό τους καλύ¬πτουν ποσοστό πλέον του 85% των διανεμόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων, αυτή τη στιγμή οι οφειλές του ΥΠΔΒΜΘ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων ανέρχονται στα 60-65 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της διανομής του χειμερινού εξαμήνου 2010-2011 η Ειδική Γραμματεία του ΥΠΔΒΜΘ, με το πρόσχημα ότι έγιναν υπερβολές και καταστρατηγήθηκε η έννοια του ενιαίου και πολλαπλού συγγράμματος, προχώρησε αίφνης και μεσούσης της περιόδου στην περικοπή πολύτομων συγγραμμάτων και ενιαίου συγγράμματος με εγκύκλιο που απέστειλε στις Γραμματείες των Σχολών με συνέπεια:
α)
την έμμεση μετατόπιση τους κόστους των μη διανεμόμενων βιβλίων στους φοιτητές (π.χ. η «Καρδιολογία» της Ιατρικής Σχολής δεν μπορεί να διδαχθεί μισή, με ένα ή δύο μόνο τόμους του έργου• το ίδιο και τα Ομηρικά έπη, το Αθλητικό Δίκαιο κ.ο.κ.), δηλαδή την έμμεση κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για δωρεάν Παιδεία με άμεσο διαχωρισμό των σπουδαστών και φοιτητών της χώρας σε δύο ταχύτητες: τους έχοντες την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα μη διανεμόμενα βιβλία και τους οικονομικά αδύνατους
β)
την ωμή παρέμβαση του ΥΠΔΒΜΘ στο διδακτικό έργο και στο πρόγραμμα Σπουδών των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων
γ)
ενώ οι εκδότες είχαν ετοιμαστεί για το εαρινό εξάμηνο (αφού είχαν την οριστική και ετήσια δήλωση του πίνακα του Ιουνίου του 2010) και είχαν επανεκδώσει όλα τα απαιτούμενα προς διανομή συγγράμματα, βρέθηκαν με εκτυπωμένα –και ως εκ τούτου πληρωμένα– βιβλία εκτός διανομής, υφιστάμενοι τερά¬στια ζημία
δ)
την αποδόμηση και τη στρέβλωση της έννοιας «Εύδοξος», ο οποίος δημιουργήθηκε για να στηρίξει τη σημασία του ενιαίου και του πολλαπλού συγγράμματος στην Ανώτερη και Ανώτατη Παιδεία.
Η συμπεριφορά αυτή του Υπουργείου δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την ομαλή διεξαγωγή του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ της χώρας καθώς οι εκδότες αδυνατούν, αν δεν καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται, να διανείμουν πλήρως τα συγγράμματα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των οριζόντιων περικοπών της Κυβέρνησης πλήττουν για ακόμη μία φορά τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, οι οποίοι αδυνατούν να αγοράσουν συμπληρωματικά τα συγγράμματα που τους είναι απαραίτητα για τις σπουδές. Τέλος, υπονομεύεται το μέλλον των εκδοτικών επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και ο κύκλος εργασιών που αυτές έχουν δημιουργήσει και, μάλιστα, σε εποχή, κατά την οποία πλήττεται η επιχειρηματικότητα και εκτινάσσεται η ανεργία.

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
Οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να επιστρέψει την επιστημονική κοινότητα στην «αυθεντία του ενός συγγράμματος», καταργώντας στην πράξη την ελεύθερη επιλογή (πολλαπλό σύγγραμμα);
2. Η πρακτική αυτή δεν πλήττει ευθέως το χαρακτήρα της δωρεάν παιδείας;
3. Γιατί το Υπουργείο δεν καταβάλλει στους εκδότες τα χρήματα των συγγραμμάτων που έχουν ήδη διανεμηθεί μέχρι σήμερα στα Πανεπιστήμια; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο η ασυνέπεια του κράτους σκοτώνει τις εκδοτικές επιχειρήσεις και εκτινάσσει αδικαιολόγητα την ανεργία σε έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς δοκιμάζεται;
4. Έχουν εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι απαραίτητες πιστώσεις για την παραγγελία των βιβλίων του εαρινού εξαμήνου του 2011;

Αθήνα, 11 / 04 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.