Κ. Αγοραστός: Η Πρωτομαγιά του 2011 βρίσκει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της

-Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την Εργατική Πρωτομαγιά 2011: «Η ενεργός στήριξη των ανθρώπων της εργασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δικαιώνουμε τους αγώνες και τις θυσίες των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος»
-«Στην Ελλάδα έχει απλωθεί ένα πέπλο χρεοκοπίας και απαισιοδοξίας. Αλλάζουν οι αξιακοί κώδικες και στάσεις ζωής, διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή, τα σημάδια παρακμής πληθαίνουν, οι εναλλακτικές λύσεις διαρκώς συρρικνώνονται και η χώρα βαδίζει σε δραματικά αδιέξοδα»
«Η Πρωτομαγιά του 2011 βρίσκει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Μία κρίση που ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική,
έγινε δημοσιονομική, εξελίσσεται σε κοινωνική και τείνει να γίνει εθνική», επισημαίνει σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά 2011 ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Στο μήνυμά του αναφέρει:
«Το ηθικό και η κοινωνική διάθεση των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ. Σε όλους τους τομείς, την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, τους θεσμούς και τις αξίες, έχει απλωθεί ένα πέπλο χρεοκοπίας και απαισιοδοξίας. Αλλάζουν οι αξιακοί κώδικες και στάσεις ζωής, διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή, τα σημάδια παρακμής πληθαίνουν, οι εναλλακτικές λύσεις διαρκώς συρρικνώνονται και η χώρα βαδίζει σε δραματικά αδιέξοδα.
Από την κρίση αυτή πλήττονται κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας και γενικότερα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα είτε της απόλυσης και της ανεργίας είτε της μείωσης μισθού και της απασχόλησης με ελαστικές μορφές.
Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία απαιτείται απ’ όλους να δείξουμε κοινωνική ευθύνη και να συμβάλλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση τόσο των θέσεων εργασίας όσο και των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα. Βεβαίως, όλοι αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις Αν μη τι άλλο, όμως, η συνολική μείωση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωσης της ζήτησης, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για την μέση ελληνική επιχείρηση.
Η πατρίδα μας έχει ανάγκη παραγωγικής αναδιάταξης και πολιτικών ανάπτυξης με σαφή χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμους στόχους και διαρκή αξιολόγηση.
Αναμφίβολα, οι πολιτικές αυτές και η ανάπτυξη πρέπει να έχουν επίκεντρο τον Άνθρωπο και να συνδυάζονται με συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των υπαρχουσών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη με κάθε τρόπο των οικογενειών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της γνώσης για Ελλάδα και ειδικότερα Θεσσαλία εξωστρεφή και κοινωνικοοικονομικά ανταγωνιστική στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η συλλογική προσπάθεια, η προσπάθεια συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, η συνεργασία, η συνέργεια, η διαφάνεια, η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.
Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια χρειαζόμαστε όλοι και πολύ περισσότερο όλοι όσοι είναι στην πρωτοπορία της οικονομικής δραστηριότητας, όλοι όσοι βιώνουν καθημερινά το μόχθο, την αγωνία και δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση.
Η ενεργός στήριξη των ανθρώπων της εργασίας είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να δικαιώνουμε τους αγώνες και τις θυσίες των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο».



Σχόλια