Δικαιώθηκαν οι προ του 2001 συμβασιούχοι, από τον Άρειο Πάγο

 Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απασχολήθηκαν πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (26 υπέρ έναντι 19 κατά) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών.
    Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 δεν απαγορευόταν η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η μετατροπή αυτή των συμβάσεων, σύμφωνα με τους δικαστές, κρίνεται κάθε φορά από τα δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (Ν. 2112/1920, 3239/1954 κ.λπ.). Δηλαδή τα δικαστήρια αποφασίζουν εάν οι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχειρησιακής μονάδας του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που εργάζονται. Και σε καταφατική περίπτωση μετατρέπουν τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

    Την Ολομέλεια την απασχόλησε περίπτωση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), οι οποίες εργάστηκαν στον εν λόγω οργανισμό κατά την επταετία 1991-1998 και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (Πρωτοδικείο Αθηνών) πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

    Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτή τόσο την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, όσο και του αρεοπαγίτη κ. Ανδρέα Δουλγεράκη, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της μη νομιμοποίησης των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια