Στην Ιατρική με… 13.000 μόρια


Aντιγράφουμε από το άρθρο του Antinews  Στην Ιατρική με… 13.000 μόρια και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος τύπος
το παρακάτω παράδειγμα σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας  κι ας απαντήσει κάποιος αν ισχύει ή τουλάχιστον  τι θα ισχύσει.Αν και κατά τη γνώμη μας τέτοιου είδους αλλαγές δεν θα έπρεπε να γίνονται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
"Ας πάρουμε για παράδειγμα υποψήφιο με 13.000 μόρια ...και αδελφό φοιτητή στο ΤΕΙ της Πάτρας. Ανήκει συνεπώς στην τρίτη κατηγορία δικαιούχων των νέων ρυθμίσεων. Εστω ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει δηλώσει με πρώτη προτίμηση την Ιατρική της Πάτρας, στην οποία η κατηγορία του έχει 3 θέσεις. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο υποψήφιος του παραδείγματος θα κριθεί πρώτα μαζί με τη γενική σειρά, για την οποία η βάση διαμορφώνεται στα 19.000 μόρια. Δεν εισάγεται και ακολουθεί η κρίση με την ειδική κατηγορία του. Αν δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι με αδελφό στην Πάτρα και περισσότερα μόρια, εισάγεται στην Ιατρική με 13.000 μόρια. Δηλαδή, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα από όσο ήταν πριν με τις μετεγγραφές, όταν για να μετακινηθεί κάποιος στην Ιατρική Πάτρας έπρεπε να είχε εισαχθεί τουλάχιστον στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, δηλαδή έπρεπε να είχε «στην τσέπη» τουλάχιστον 18.500 μόρια.
Ουδείς από το υπουργείο Παιδείας ήταν χθες σε θέση να διευκρινίσει επί ποιου αριθμού εισακτέων θα γίνει η μοιρασιά των θέσεων ανάμεσα στη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση κυμαίνονται μεταξύ 85.000 και 88.000, τίθεται το ερώτημα ποια θα είναι η βάση υπολογισμού του 20%, το οποίο από φέτος θα διατίθεται στις ειδικές κατηγορίες. Θα αφαιρέσουν το 20% από τις 88.000 ή θα το προσθέσουν, ενδεχόμενο υπέρ του οποίου κανείς δεν ήθελε να στοιχηματίσει σε καιρούς Μνημονίου."
 

Σχόλια