H επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας" κατά της Λιβύης, σε πλήρη εξέλιξη

Η πρώτη φάση της επιχείρησης "Αυγή της Οδύσσειας" μπορεί να έχει ήδη τελειώσει.
Στις 19.00 GMT το Σάββατο το απόγευμα, αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία ξεκίνησαν μια συντονισμένη εκτόξευση Tomahawk στα Λιβυκά συστήματα αεράμυνας. Τουλάχιστον 110 πύραυλοι έπληξαν, 20 στόχους διοίκησης και έλεγχου επί των θέσεων που είχαν εντοπισθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από δορυφόρους και εναέρια επιτήρηση αποστολές που πραγματοποιούνται από αμερικανικές και βρετανικές αεροσκαφών. Υπήρξαν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πτήση αμερικανικών B-2 βομβαρδιστικά «stealth» χτυπώντας ένα σημαντικό λιβυκό αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με τις συμμαχικές στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές απενεργοποιούν την ικανότητα της Λιβύης τόσο για να "δει" συμμαχικά αεροσκάφη που εισέρχονται Λιβύης εναέριου χώρου όσο και να διατηρούν αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχο των ολοκληρωμένων συστημάτων αεράμυνας της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδόν 100 Mig-25, 15 Mirage F-1s και ένα τεράστιο οπλοστάσιο των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM).
Η δεύτερη φάση είναι πιθανό να ξεκινήσει αργότερα την Κυριακή με συμμαχικά αεροσκάφη (μεταξύ των οποίων 16 Tornados GR4, Ráfales από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στο Τουλόν και F-18s από το Enterprise USS στην Ερυθρά Θάλασσα) και επιθέσεις με antiradiation πυραύλους για να καταστρέψoυν τα συστήματα ραντάρ του εχθρού.

Τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των συμμαχικών δυνάμεων. 'Ολο και περισσότεροι συμμαχικές δυνάμεις φθάνουν στο θέατρο των επιχειρήσεων, αεροσκάφη από την Δανία και τον Καναδά, έχουν προσγειωθεί στην αμερικανική αεροπορική βάση Sigonella στη Σικελία . Παράλληλα είναι στο δρόμο τους και τα μαχητικά αεροσκάφη από την Ισπανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν.
(The Economist)

Σχόλια