Σημαντικές συμφωνίες στο Eurogroup

Σημαντικές συμφωνίες έλαβαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια των συμφωνιών της 11ης Μαρτίου για το ταμείο σταθερότητας και διάσωσης. Το νέο ταμείο θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, θα ισχύσει από το 2013 και θα έχει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ. Θα μπορεί να δίνει δάνεια ύψους 500 δις και πιθανότατα θα έχει χαμηλότερο επιτόκιο από το υπάρχον του προσωρινού μηχανισμού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δάνεια του ESM θα τιμολογούνται στις 200 μονάδες βάσης επί των τρεχόντων επιτοκίων της αγοράς.
Επιπλέον 100 μονάδες θα προστίθενται εάν η διάρκεια των δανείων που χορηγούνται υπερβαίνει την τριετία, ανέφερε ο αξιωματούχος.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η συνεισφορά των φτωχότερων κρατών στα κεφάλαια του μηχανισμού θα είναι μικρότερη, αφού αυτή θα καθορίζεται βάσει κυρίως του ΑΕΠ και όχι του πληθυσμού τους.
Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά κάθε ευρωπαϊκού κράτους στη δημιουργία του κεφαλαίου του ESM o Β.Σόιμπλε εξήγησε ότι θα υπάρξει αλλαγή της φόρμουλας βάσει της οποίας υπολογίζεται και θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΑΕΠ και στην οικονομική ευρωστία από ότι στον πληθυσμό κάθε χώρας, κάτι που εκτιμάται ότι θα μειώσει ελαφρώς το βάρος των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.
Είναι μια προσπάθεια συμβιβασμού με τις μικρές χώρες που δεν ήθελαν να πληρώνουν πολλά.
Όλα αυτά ασφαλώς αποτελούν σημαντικές αποφάσεις και για την χρεοκοπημένη Ελλάδα, αλλά δεν αναφέρεται τίποτε προς το παρόν αν θα μπορούν με τα δάνεια αυτά οι χώρες να επαναγοράζουν παλαιά ομόλογα, δηλαδή χρέος.
Εν πάση περιπτώσει, οι αποφάσεις αυτές έχουν ασφαλώς και υψηλό τίμημα, το έχουμε γράψει κατά καιρούς και αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα αν θέλει να βλέπει το χρώμα του χρήματος.
Όμως, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ειδικοί μιλούν για αναδιάρθρωση ή και χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με έρευνα της Barclays Capital που μετέδωσαν οι Financial Times , το 70% των διαχειριστών κεφαλαίων από τους συνολικά 1.000 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία θα συμβεί στην επόμενη τριετία.
Στην προηγούμενη έρευνα μόλις 1 στους 3 πίστευε στην αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία. Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση θα επεκταθεί και πέρα από την Ελλάδα σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Μόνο το 2% ωστόσο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αυτό θα αποτελέσει απειλή για την διάσπαση της ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times.
«Οι επενδυτές πιστεύουν όλο και πιο έντονα ότι το στο τέλος θα υπάρξει σίγουρα αναδιάρθρωση ή η χρεοκοπία στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της FX στη Barclays Capital, σύμφωνα με τους FT.
«Οι επενδυτές έχουν καταλήξει στο ότι η αναδιάρθρωση χρέους ή η χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιη για την Ελλάδα, ενώ κάτι τέτοιο θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Με λίγα λόγια, ο νέος μηχανισμός έρχεται όχι για να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία αλλά για να διαχειριστεί την ίδια τη χρεοκοπία που είναι σίγουρη μετά το 2013. Αφού μας ξεζουμίσουν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και αφού θα έχουμε πιάσει πάτο και δε θα αφήσουμε τίποτε απούλητο θα μας… σώσουν.

Σχόλια