Ο ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;


του Σάββα Καλεντερίδη *
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, λίγες μόλις μέρες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και ενώ δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα εκλεγμένη κυβέρνηση και πρόεδρος στην Αίγυπτο. Είναι λογικό αναρωτιέται ο καθείς για το ποιος είναι ο λόγος που ώθησε τον κ. Γκιούλ να επισκεφθεί την Αίγυπτο και να είναι ο πρώτος αρχηγός ξένης χώρας που επισκέπτεται την ηγέτιδα αραβική χώρα μετά την εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ. Ο λόγος είναι ο εξής:

Η Τουρκία θεωρεί ότι χάνει οριστικά το παιχνίδι που σχετίζεται με τον καθορισμό των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη ΝΑ Μεσόγειο και η μοναδική της ελπίδα είναι η Αίγυπτος, με την οποία ήδη έχει κάνει συνομιλίες για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, αψηφώντας τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι σε περίπτωση που δεήσουν επιτέλους η Ελλάδα και η Κύπρος να ορίσουν τη μεταξύ τους ΑΟΖ, η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν θα έχουν αντικείμενο συνομιλιών, αφού οι ΑΟΖ τους όχι μόνο δεν τέμνονται αλλά απέχουν αρκετές δεκάδες μίλια μεταξύ τους.
Για την Τουρκία, μια τέτοια εξέλιξη (ορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρο) θεωρείται καταστροφική, αφού την αποκλείει από τη ΝΑ Μεσόγειο, περιορίζοντάς την σε μια μικρή ζώνη μεταξύ Κύπρου και μικρασιατικών ακτών, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τις παράλογες θέσεις και πρακτικές της με την οποία στην ουσία εκβιάζει την Ελλάδα στο Αιγαίο από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, η Τουρκία αποφάσισε την επίσκεψη Γκιούλ, ο οποίος φρόντισε να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Αιγύπτου, εγγράφοντας υποθήκες για τη διευθέτηση του θέματος, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα ο Γκιούλ συναντήθηκε με τον Στρατηγό Muhammed Hüseyin Tantavi, που έχει αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο τόνισε τη βούληση της Άγκυρας για να κρατηθεί η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε υψηλά επίπεδα, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του μεταξύ τους καθορισμού της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ΑΟΖ τέθηκε μετ' επιτάσεως στο τραπέζι των συζητήσεων από τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Ναταβούτογλου, ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψη, συνοδευόμενος από ομάδα διπλωματών που χειρίζονται το θέμα.
Οι Γκιούλ και Νταβούτογλου αναζήτησαν συμμάχους στις επιδιώξεις τους στο πρόσωπο του πολιτικού ηγέτη της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, Muhammed Badii, στο πρόσωπο του Ayman Nur, προέδρου του κόμματος El-Ghad, του Ελ Μπαραντέι καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μουσά. Επίσης, υπογραμμίζουμε ο Νταβούτογλου και οι Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με πολλούς ακαδημαϊκούς δασκάλους του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της θάλασσας, που επηρεάζουν τις αποφάσεις του αιγυπτιακού κράτους σε θέματα όπως αυτό της ΑΟΖ.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ένα αίσιο τέλος για τον ορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μια εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδος. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα βλέπουμε πρωτοσέλιδα για αναξιόπιστο (!) βιογραφικό του υπουργού εξωτερικών (για αντίστοιχους λόγους παραιτήθηκε ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας), ενώ ο τόπος συνταράσσεται από μια τεράστια πολιτικοικονομική κρίση και η ελληνική κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, κινδυνεύει να διαλυθεί, μη μπορώντας να χειριστεί το θέμα των μεταναστών της Υπατίας. Ένα θέμα που προέκυψε και εξελίχθηκε γιατί δεν λειτουργεί το κράτος και οι υπηρεσίες, που οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τις κατέστησαν άντρο πρασινοφρουρών και γαλάζιων παιδιών, αντί να φροντίσουν να υπηρετούν σ' αυτό τα πιο υγιή στελέχη της κοινωνίας.
Άραγε σε τί θα μπορούσε να ελπίζει κανείς σ' αυτή τη χώρα;
ΠΗΓΗ: ''infognomonpolitics''

elkeda.gr

Σχόλια