Άρθρο Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Δημοκρατία “Η κερκόπορτα της Υπατίας”

Όποιος παρακολούθησε τις τελευταίες μέρες τον κ. Υπουργό Εσωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια πανηγυρίζοντας για την «μεγάλη επιτυχία» στο ζήτημα των μεταναστών της Υπατίας, εύκολα θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι ζει σε άλλη χώρα. Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι επί ενάμισι μήνα η κυβέρνηση αφού στριφογύρισε γύρω από την ουρά της, συνομίλησε και τελικά ενέδωσε στους εκβιαστές της. Ήταν τουλάχιστον τραγική η εικόνα τριών κορυφαίων Υπουργών να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματεύονται απευθείας με μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα έχουν διαπράξει παράνομες πράξεις, και με διάφορους αριστερόστροφους αυτόκλητους υπερασπιστές τους. Είναι επίσης εμφανές ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να μπορεί να συνεννοηθεί μόνο όταν διαπραγματεύεται με τον κάθε Χασάν αλλά είναι εντελώς ασυντόνιστη όταν πρόκειται για άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα.
Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια αφήσαμε, ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα συνολικά, να μας ξεφύγει η κατάσταση στο μεταναστευτικό. Τώρα θα χρειαστεί να τρέξουμε για να την μαζέψουμε, κάτι που δεν είναι εύκολο. Η συστηματικότερη και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων μας είναι το πρώτο που πρέπει να πετύχουμε. Ο έλεγχος και η τήρηση της νομιμότητας στο εσωτερικό για όσους μετανάστες βρίσκονται σήμερα στη χώρα είναι επίσης αναγκαία. Όσοι βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, εργάζονται και έχουν τις οικογένειές τους εδώ νομίζω ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν. Οι υπόλοιποι, οι παράνομοι, πρέπει να φύγουν. Η χώρα μας δεν αντέχει, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών να περιφέρονται στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Από κει και πέρα, το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Και εκεί αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας περισσότερο, καθώς είμαστε από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη και να θέσουμε και την ίδια την ΕΕ προ των ευθυνών που της αναλογούν.
Με τους χειρισμούς της στην Υπατία όμως η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας ότι έχει μια σταθερή στάση, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τους ασκούς του Αιόλου για παρόμοιες διεκδικήσεις από εδώ και στο εξής. Οι πανηγυρισμοί και τα εύκολα λόγια του αρμόδιου Υπουργού δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τις συνέπειες των τραγικών χειρισμών της. Με αποκλειστικά δική της ευθύνη άνοιξε μια κερκόπορτα η οποία πολύ φοβάμαι ότι θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

http://citizengr.wordpress.com/2011/03/16/5840/

Σχόλια