«Εξαιρούνται από το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι οι ηλικιωμένοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που δεν έχουν συγγενείς ανέργους ή εγγεγραμμένους στο ΟΑΕΔ»

«Εξαιρούνται από το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι οι ηλικιωμένοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που δεν έχουν συγγενείς ανέργους ή εγγεγραμμένους στο ΟΑΕΔ» σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών, όπως καταγγέλλει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης.
«Αυτοί που στερούνται της οικογενειακής θαλπωρής ή εγκαταλείφθηκαν, είναι αυτοί που έχουν περισσότερο την ανάγκη του Προγράμματος» σημειώνει στην ερώτηση του ο Μιχάλης Γιαννάκης ο οποίος καταγγέλλει για αναλγησία την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη ερώτηση του Μιχάλη Γιαννάκη τον Οκτώβρη του 2010 οι υπουργοί Υγείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης είχαν δηλώσει αναρμόδιοι να απαντήσουν για το υπόψη Πρόγραμμα, δείχνοντας το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, την σχετική απόφαση που εξαιρεί εκατοντάδες δικαιούχου του Προγράμματος συνυπογράφουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που μέχρι χθες δήλωναν αναρμόδιοι και αποδεικνύει την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα που έχει δημιουργήσει το κυβερνητικό σχήμα του πρωθυπουργού.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011
ΘΕΜΑ: «Εξαιρέσεις στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι»

Κύριοι Υπουργοί,

Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας έδωσε δύο απαντήσεις (ΑΠ 2364/05.11.2010 και ΑΠ 2466/09.10.2010)στην ίδια ερώτηση (ΑΠ 5354/21.10.2011) που κατέθεσα για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι γέμισε αμφιβολίες τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα, αλλά και τους εκατοντάδες ηλικιωμένους που βρίσκουν στο Πρόγραμμα την θαλπωρή που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία στην Τρίτη Ηλικία.

Την ανησυχία δεν μπόρεσε να καθησυχάσει ούτε η ανακοίνωση της Υπουργού στις αρχές Δεκεμβρίου, ότι δεν επίκειται διακοπή του Προγράμματος και ότι είχαν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι. Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης όμως, όπως αποτυπώνονται στο άρθρο 4 της Κοινής Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και της Υπουργού Εργασίας Αριθμ. 1.605/οικ.3.85 (ΦΕΚ Β 17/14.01.2011), δικαιώνουν την άποψη της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (φύλλο 20.12.2010) ότι η κυβέρνηση πετά «στον Καιάδα 110.000 ηλικιωμένους και ΑμΕΑ», αφού οι προϋποθέσεις που εισάγει, προκειμένου να ενταχθούν οι ηλικιωμένοι στο Πρόγραμμα, είναι απαγορευτικές για τους όσους δεν έχουν άνεργους συγγενείς ή εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.

Είναι προφανές, ότι με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση εξαιρεί από το Πρόγραμμα χιλιάδες μοναχικά άτομα, που στερούνται της οικογενειακής θαλπωρής.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η πεμπτουσία των κοινωνικών δομών του Βοήθεια στο Σπίτι, οφείλει να αφορά κυρίως όσους δεν έχουν οικογένεια ή έχουν εγκαταλειφθεί από αυτήν;
-Πως προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προστατέψει του ανθρώπους που στερούνται οικογένειας και έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Προγράμματος;
-Προτίθενται τα συναρμόδια υπουργεία να ανακαλέσουν την συγκεκριμένη ΚΥΑ που εξαιρεί χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμΕΑ από το Πρόγραμμα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


Σχόλια