Γιατί η Τουρκία μπλοκάρει μια απόφαση στο ΝΑΤΟ για τη Λιβύη;

Τρεις μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» το ΝΑΤΟ αδυνατεί να καταλήξει σε μια κοινή απόφαση για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Κυρίως η Τουρκία είναι εκείνη που μπλοκάρει μια απόφαση.

Διχασμένη παραμένει η δυτική συμμαχία, με την Τουρκία να μπλοκάρει μια κοινή απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας για τους λόγους. Είναι ωστόσο προφανές ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να ξεκινήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εταίρους του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει την δυσφορία της Τουρκίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βεζντί Γκιονούλ: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Γαλλία έσπευσε να εφαρμόσει πρώτη το ψήφισμα των ΗΕ. Και μετά ξαφνικά προέκυψε ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των επιχειρήσεων».
Ξέχασε να καλέσει την Τουρκία ο Σαρκοζί;
Κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε από τον Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ, ΗΠΑ και Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Εκφράζουν μάλιστα την απορία τους, τονίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό μετά τις ΗΠΑ μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θα επιθυμούσε πολύ να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της ΕΕ, των ΗΠΑ και του αραβικού κόσμου για να συζητήσει την στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί έναντι της Λιβύης.
Τελικά προσέγγιση της πλειοψηφίας
Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία προσεγγίζει ωστόσο όλο και περισσότερο τη θέση της πλειοψηφίας των μελών του ΝΑΤΟ. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η Τουρκία τάσσονταν εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης στη Λιβύη. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία στηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ: «Συμφωνούμε με κάθε απόφαση που τερματίζει το θάνατο αμάχων, τη βία και τον πόνο όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ψήφισμα σύμφωνα με το άρθρο 27 των ΗΕ είναι άλλωστε δεσμευτικό. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει».

Στροφή Ερντογάν απέναντι στη Λιβύη;

O Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε πολλές φορές από τον Καντάφι να παραιτηθείΞεκάθαρο μήνυμα έστειλε τις τελευταίες ημέρες στην Τρίπολη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με επανειλημμένες παροτρύνσεις στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του. Τίποτα δεν θυμίζει πια την προηγούμενη στάση της Άγκυρας, στην οποία επικρατούσαν οι συμβιβαστικοί και χαμηλοί τόνοι λόγω των στενών οικονομικών δεσμών με το καθεστώς της Λιβύης.

Steffen Wurzel / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6478683,00.html

Σχόλια

  1. Κατα τον ΕΤ, η Γερμανία απέσυρε ό,τι είχε στο ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να είναι και με την Γερμανία και με την Ανταντ... Ε ρε γέλια... Από το 1900 στο 1800!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.