Μέχρι το 2016 η Βουλγαρία προτίθεται να ολοκληρώσει την κατασκευή του ημιτελούς πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε. Εδώ και καιρό περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ωστόσο για τις συνέπειες σεισμικών δονήσεων.
Οι κάτοικοι στο Μπέλενε της Βουλγαρίας στηρίζουν στην πλειονότητά τους την κατασκευή του νέου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στην πόλη τους. Τα δραματικά γεγονότα στη Ιαπωνία τους ανησυχούν, αλλά δεν τους απογοητεύουν. Είναι πεπεισμένοι ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα ωφελήσει από πολλές απόψεις την πόλη τους. Είναι μάλιστα σίγουροι ότι παρά το γεγονός ότι το Μπέλενε βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή οι κατασκευαστές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας: «Το πυρηνικό εργοστάσιο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, η πόλη μας θα αναπτυχθεί, θα έρθει χρήμα εδώ. Είναι σίγουρα καλό για μας», λέει ένας κάτοικος.
Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία εντείνουν ωστόσο την αντίσταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή. Η Βουλγαρία ωστόσο έχει ήδη επενδύσει πολλά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Ο Βούλγαρος ειδικός σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας Τανκόσιτς εξηγεί ότι «οι κάτοικοι λένε ότι το εργοστάσιο είναι ρωσικής τεχνολογίας. Ναι, είναι σωστό. Τα σημαντικότερα συστήματα ασφαλείας προέρχονται όμως από χώρες της δυτικής Ευρώπης».
Σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών
Το πυρηνικό εργοστάσιο «Μπέλενε» είναι «παιδί» των Βουλγάρων σοσιαλιστών. Μετά την νίκη των συντηρητικών το 2009 η νέα κυβέρνηση πάγωσε τα σχέδια κατασκευής. Όχι λόγο των κινδύνων που εγκυμονεί η σεισμογενής περιοχή, αλλά επειδή ανησυχούσε για την αυξανόμενη εξάρτηση της βουλγαρικής ενεργειακής πολιτικής από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή υπάρχουν προβλήματα και με την χρηματοδότηση. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου είναι να βρεθούν νέα στρατηγικοί επενδυτές από τη Δύση. Η αναζήτηση καθίσταται δυσκολότερη μετά την αποχώρηση του γερμανικού ενεργειακού κολοσσό RWE πριν από δύο χρόνια. Η εκπρόσωπος του λόμπι της ατομικής ενέργειας στη Βουλγαρία Τάνγια Νικόλοβα λέει ότι «κάθε πτυχή της επένδυσης πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά. Πιστεύω ωστόσο ότι είναι μια επένδυση που θα αποδώσει».
Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 6,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα σχέδια το πυρηνικό εργοστάσιο θα αντέχει σεισμό μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αν τελικά ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2016, όπως σχεδιάζουν οι βούλγαροι αρμόδιοι, θα είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής κατασκευής σε χώρα-μέλος της ΕΕ.
Andreas Meyer-Feist / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.