Λιβύη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Σημαντική είναι η συνεδρίαση που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στο Παρίσι, για την πορεία των εξελίξεων στη Λιβύη, με τη συμμετοχή ηγετών από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Στη συνεδρίαση την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Για στρατιωτική επέμβαση κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα, προειδοποιώντας το καθεστώς Καντάφι, η πλευρά του οποίου κατηγορείται για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια κατηγορία, αλλά αντίστροφα εξαπολύει το καθεστώς Καντάφι προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός που με την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναχώρησε για το Παρίσι, θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συνέχεια των εργασιών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που περιλαμβάνει δείπνο εργασίας στις 9 μ.μ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης, καθώς και ότι δυνάμεις του Καντάφι μπήκαν στις δυτικές περιοχές της πόλης. Νωρίτερα πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το πρωί περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Γαλλικό πρακτορείο, έκαναν λόγο για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο δεν διευκρινίζεται αν ήταν το ίδιο που βομβάρδισε περιοχές της πόλης.
Την εκδοχή της κυβέρνησης Καντάφι μετέφερε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ, λέγοντας στο πρακτορείο Reuters ότι: «Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Όπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές. Αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση».
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι αν ζητηθεί η συνδρομή της χώρας μας, αυτή θα περιοριστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο ή στον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ FM, η Ελλάδα θα διαθέσει τέσσερα F-16, μία φρεγάτα, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα κι ένα ιπτάμενο ραντάρ.
Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

Σχόλια