Υπάρχει διέξοδος

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πρόσφατη απόφαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού είναι μεν θετική, αλλά αποτελεί, στην πραγματικότητα, την αναγνώριση και διόρθωση ενός λάθους που είχε γίνει πέρυσι, όταν η Ελλάδα υπέγραφε το περιώνυμο Μνημόνιο. Δεν ήταν δυνατόν, δηλαδή, η χώρα μας να αναλάβει να αποπληρώσει τα δάνεια σε προθεσμίες που δεν προλάβαινε.
Το πρόβλημα είναι ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία, λαμβάνοντας συνεχώς ακραία μέτρα, τα οποία εδραιώνουν ένα φαύλο – κύκλο βαθιάς ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Γι’ αυτό, και είναι ανάγκη να αλλάξει το ταχύτερο το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Το θετικό συμπέρασμα που συνάγεται από τη διόρθωση του λάθους είναι ότι υπάρχει πάντοτε περιθώριο αλλαγών. Εστω κι αν η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης δεν οφείλεται στις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά, ουσιαστικά, στην παραδοχή και αποκατάσταση μιάς αδικίας σε βάρος της χώρας μας, είναι σαφές ότι, εφόσον η κυβέρνηση αποκτήσει την πολιτική βούληση, μπορεί να ζητήσει και να επιτύχει επαναδιαπραγμάτευση και άλλων, ουσιωδών όρων του Μνημονίου.
Το ζήτημα είναι, όμως, ότι εάν χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος προκειμένου να διορθωθεί ένα λάθος, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η όποια θετική επίπτωση στην οικονομία εξουδετερώνεται αυτόματα από τη μεγάλη καθυστέρηση.
Η δραστική αλλαγή των κρίσιμων όρων του Μνημονίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να απαλλαγεί η χώρα από αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής, με την οποία δίνει το στίγμα της εναλλακτικής λύσης διεξόδου από την κρίση.
Είναι αυτονόητο ότι η ύφεση αναχαιτίζει τη μείωση του ελλείμματος, βουλιάζει την οικονομία και δεν βοηθά ούτε στην αποπληρωμή του χρέους. Γι’ αυτό, είναι ρεαλιστική η πρόταση της ΝΔ, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες: και ανάκαμψη άμεσα και ανάπτυξη μακροχρόνια και απευθείας μείωση του χρέους 
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=20423&catid=7

Σχόλια