Η Ιρλανδία κατάφερε και άλλαξε τους όρους του μνημονίου. Εμείς;


Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις στη πρόταση που τους κατέθεσε η νέα ιρλανδική κυβέρνηση, και που διαφέρει από τους αρχικούς όρους που  έχουν επιβληθεί στη χώρα, προκειμένου να εισπράξει το πακέτο βοήθειας αξίας €85 δισ.
Ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων Brendan Howlin, συναντήθηκαν χθες με τον αναπληρωτή  διευθυντή του ΔΝΤ Ajai Chopra, και τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Klaus Masuch, καθώς και τον Istvan Szekely της ευρωπαϊκής Κομισιόν. Η συνάντηση που έγινε ύστερα από πρόσκληση της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας,  διήρκεσε δυο ώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των δυο Ιρλανδών υπουργών, μετά τη λήξη της συνάντησης, «η τρόικα συμφώνησε..κατ αρχήν, ότι οι όροι που τέθηκαν στο πρώτο μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβριο, μπορούν να τροποποιηθούν, για να ταιριάξουν με το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, αρκεί οι τελικοί του στόχοι να παραμείνουν αμετάβλητοι».
Όπως είπε ο Michael Noonan, «υπάρχει ελαστικότητα, εφόσον ο τελικός στόχος είναι ο ίδιος, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις πολιτικές επιλογές που υπογράμμισε στο πρόγραμμα διακυβέρνησής της».
Πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες των αλλαγών θα οριστικοποιηθούν, όταν θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση με τους αρμόδιους του ΔΝΤ και της ΕΕ τον επόμενο Απρίλιο, για να συζητηθεί η πρόοδος των όρων του μνημονίου.
Ερωτηθείς ο υπουργός αν οι αξιωματούχοι της τρόικας βρήκαν κάποια από τις προτεινόμενες αλλαγές μη αποδεκτή, απάντησε: «Όχι. Και αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν μας το είπαν». Και πρόσθεσε πως η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να επαναφέρει τα €8.65 ως κατώτατο ωρομίσθιο, δεν θα συναντήσει την άρνηση της τρόικας, που είχε θέσει ως όρο του μνημονίου το κατώτατο ωρομίσθιο να είναι στα €7.65.
«Η τρόικα αποδέχεται ότι εκπληρώνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, και στηρίζει αυτή μας τη προσέγγιση» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ σημειώνει εξάλλου πως η εν λόγω συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία για να ακουστούν οι απόψεις της νέας κυβέρνησης επί του οικονομικού της προγράμματος. «Οι συζητήσεις κάλυψαν τις οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, και αποτέλεσαν σοβαρή συνεισφορά για την επιθεώρηση της Ιρλανδίας, που θα γίνει τον επόμενο μήνα».
Το ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση, αλλά αναμένεται να τοποθετηθεί με λεπτομέρειες τον επόμενο μήνα στη διάρκεια της τακτικής θεώρησης της προόδου του μνημονίου.
Βάσει των προβλεπομένων, η τρόικα επιθεωρεί την Ιρλανδία τρεις φορές το χρόνο, όμως η πρώτη επιθεώρηση αναβλήθηκε λόγω των εθνικών της εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δυο πρώτες επιθεωρήσεις συνδυάζονται σε μια, τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωστοποιηθούν τον Απρίλιο.

Σχόλια