Μεθοδικό «γκριζάρισμα» στο φόντο των διευθετήσεων

Πληθαίνουν τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο διάλογος για τις διευθετήσεις στο Αιγαίο γίνονται έξω από τα πλαίσια του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, το οποίο άλλωστε δεν αναγνωρίζει η Τουρκία
Ορατές γίνονται πλέον οι επικίνδυνες συνέπειες της πολυθρύλητης ελληνοτουρκικής προσέγγισης έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς η ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου έχει ήδη μετατραπεί σε μια ακόμη «γκρίζα ζώνη», της οποίας η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται ευθέως.
Το τελευταίο επεισόδιο των τουρκικών αμφισβητήσεων ...καταγράφηκε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, με αφορμή την έρευνα που πραγματοποίησε στη θαλάσσια περιοχή το ιταλικό πλοίο «Exprlora» για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέσουν το Ισραήλ με την Ιταλία - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.
Χτες έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει στο πλοίο για την πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, καθώς διαπιστώθηκε (!) ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε ανάλογη άδεια και από την τουρκική πλευρά. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ανέφερε χτες ότι το πλοίο ζήτησε και πήρε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά στις 12 Μάρτη εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες με το αιτιολογικό ότι έπλεε σε περιοχή που δεν ανήκει στην ελληνική κυριότητα.
Κατόπιν αυτού, το πλοίο ενημέρωσε την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών, με διάβημά του προς το ιταλικό ΥΠΕΞ, ζήτησε να μην απευθυνθεί στην τουρκική πλευρά για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα. Κατά την επιστροφή του ιταλικού πλοίου από το Ισραήλ, η τουρκική πλευρά εξέδωσε δικό της σήμα, που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.
Η κυβέρνηση ανακάλυψε εκ των υστέρων (!), όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Κατόπιν αυτού, οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.


http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6177467&publDate=30/3/2011

Σχόλια