Χάνει η Κρήτη 120 εκ. από την "Πράσινη ανάπτυξη"..

Τα άδεια ταμεία του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων τινάζουν "στον αέρα" το πρόγραμμα "Κρήτη-Πράσινη ανάπτυξη", βάσει του οποίου σχεδιαζόταν η υλοποίηση έργων ύψους 120 εκατ. ευρώ για το νησί. 
Οπως αποκάλυψε η ΚΡΗΤΗ ΤV και η εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, ζητείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης να αναθεωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό για τις εντάξεις έργων εξαιτίας της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. 
 
Εκείνο που προκαλεί την έκρηξη των δημάρχων είναι ότι δίνεται εντολή να "παγώσουν" ακόμη και τα έργα που ήταν έτοιμα προς δημοπράτηση..!
Στις 7 Απριλίου του 2010 ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης παρουσίαζε από το Ηράκλειο το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα "Κρήτη-Πράσινη ανάπτυξη", μέσα από το οποίο θα επενδύονταν στο νησί για έργα υποδομής 120 εκατ. ευρώ. Έντεκα μήνες μετά, το πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε ως το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ορεινών και ημιορεινών δήμων της Κρήτης αναστέλλεται, αν όχι ακυρώνεται. Την προηγούμενη Δευτέρα ο διάδοχος του Σταύρου Αρναουτάκη στο υπουργείο Οικονομίας, υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας, ενημέρωσε το νέο περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του νησιού, Θανάση Καρούντζο, ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα πρέπει να... εξυγιανθεί (!) με αναθεώρησή του, λόγω των περιορισμένων πλέον διαθέσιμων κονδυλίων από εθνικούς πόρους στους οποίους στηριζόταν η υλοποίησή του.
«...Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αφενός τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους και αφετέρου ότι η χώρα πλήττεται από σοβαρή δημοσιονομική κρίση, είναι απαραίτητη η άμεση εξυγίανσή τους», τονίζει ο κ. Ρήγας, ο οποίος ζητά άμεσα να αποσταλεί αναλυτική έκθεση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος μέχρι σήμερα, καλώντας τους κ. Καρούντζο και Αρναουτάκη να καταθέσουν προτάσεις αναθεώρησης, με το δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχουν τα αρχικώς διαθέσιμα κονδύλια.

Ακύρωση... Δημοπρατήσεις

Η αποκάλυψη αυτή μπορεί να μην έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προσπαθεί να διαχειριστεί την οικονομική μιζέρια λόγω των συνεχών περικοπών, ωστόσο θέτει ευθέως εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του προγράμματος που παρουσιάστηκε "μετά Βαΐων και κλάδων". Όμως εκείνο που προκαλεί αίσθηση και καταδεικνύει με έμφαση ότι το ταμείο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων έχει "στεγνώσει" είναι η εντολή-"βόμβα" του υφυπουργού Οικονομίας. Με το ίδιο έγγραφο ο κ. Ρήγας ζητά από τους "υλοποιητές" του προγράμματος (Περιφέρεια Κρήτης-Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης) να "παγώσουν" όλες τις δημοπρατήσεις έργων που έχουν ενταθεί για χρηματοδότηση με κονδύλια τού "Κρήτη-Πράσινη ανάπτυξη".
«Να μεριμνήσετε ώστε να μη διενεργηθεί από εδώ και στο εξής καμία νέα δημοπράτηση έργου που είναι ενταγμένο στη συλλογική απόφαση ΣΑΕΠ 402. Με βάση την αναλυτική έκθεση, τις προτάσεις σας για αναθεώρηση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων του, το συνολικότερο εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και τη διαθεσιμότητα των πόρων, θα τεθεί το νέο πλαίσιο συνέχισης της υλοποίησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω προγράμματος», καταλήγει ο υφυπουργός Οικονομικών, δίνοντας τη χαριστική βολή στους περισσότερους Δήμους της Κρήτης που είχαν επενδύσει αναπτυξιακά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αντιδράσεις δημάρχων

«Πισωγύρισμα της Αυτοδιοίκησης»

Η είδηση έγινε γνωστή στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Κρήτης, στις Αρχάνες, για την ανάπτυξη των αγροτικών δήμων, οι οποίοι είναι αυτοί άλλωστε που πλήττονται από το "πάγωμα" του προγράμματος "Κρήτη-Πράσινη ανάπτυξη". Χαρακτηριστικότερες είναι οι περιπτώσεις Δήμων όπως της Βιάννου και των Αρχανών-Αστερουσίων που είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση 14 συνολικά έργων στις περιοχές τους, αλλά σήμερα βλέπουν να αναστέλλονται τα σχέδιά τους, αν όχι να ματαιώνονται οριστικά, στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
«Υπάρχουν τέσσερα έργα στο Δήμο μας έτοιμα να δημοπρατηθούν και τα οποία δυστυχώς ακυρώνονται», σημειώνει απογοητευμένος ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης. «Δεν ξέρω τελικά», προσθέτει με οργή, «αν αυτό που μας άφησαν είναι μόνο να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να εκδίδουμε πιστοποιητικά. Πρόκειται για πισωγύρισμα της Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της».
Στο Δήμο της Βιάννου τουλάχιστον 10 έργα μπαίνουν στον "πάγο". «Είναι μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Είχαμε δρομολογήσει έργα ύδρευσης, οδοποιίας και αναπλάσεων αλλά μένουν "στον αέρα". Στο τέλος δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Κάθε μέρα μάς περικόπτουν και νέους πόρους», τονίζει ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης. Αλλά και η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη εκφράζει τους φόβους της ότι κινδυνεύει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της περιοχής. «Το πρόγραμμα "Πράσινη ανάπτυξη" ήταν μια προοπτική ελπίδας για έργα υποδομής στο δήμο μας. Έστω και με χρονοκαθυστέρηση περιμέναμε τη δημοπράτησή τους. Όμως τώρα χάνουμε και αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο», τονίζει.
Πλήγμα για την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης χαρακτηρίζει την εντολή να "παγώσουν" οι δημοπρατήσεις και να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα των 120 εκατ. ευρώ και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Καμπιτάκης. 



http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/03/120.html?spref=fb

Σχόλια