ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΗ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ SOUTH STREAM


Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με άμεσο γεωπολιτικό αντίκτυπο στην περιοχή μας, παρά το πάγωμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με το ''defencenet'',  η Ε.Ε. αποφάσισε να εμπλακεί πιό ενεργά, θέτοντας και υπό την δική της αιγίδα τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Τον ερχόμενο Απρίλιο πραγματοποιείται επίσημη παρουσίαση του όλου έργου στις Βρυξέλλες με την "σφραγίδα" της Ε.Ε. Στη σχετική εκδήλωση θα παρευρεθούν οι πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο σχέδιο, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του.
Η απόφαση της Ε.Ε. θεωρείται σύμφωνα με το ''defencenet'',  προσωπική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος "πάλεψε" για να αποσπάσει την έγκριση και την αποδοχή της Ε.Ε. για το όλο project. Η είδηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί από τα πράγματα, θα αποτελεί πλήγμα για την κοινοπραξία του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, τον οποίο υποστηρίζει η Ευρώπη, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά στερείται επαρκούς φορτίου. Παλιότερα ο Πούτιν είχε τονίσει επ' αυτού: "Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κανέναν να σκάβει χαντάκια και να φτιάχνει αγωγούς, αλλά το θέμα είναι με τι θα τους γεμίσει"...
Ο αγωγός South Stream είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στο οποίο συμμετείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα και ήδη λειτουργεί κοινή εταιρεία της ΔΕΣΦΑ με την ρωσική Gazprom. Η ευελιξία του όλου project, σε αντίθεση με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επέτρεψε την ταχεία υλοποίησή του, ειδικά όταν η Ρωσία απείλησε ότι θα περάσει τον αγωγό προς την Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία μέσω της Ρουμανίας και όχι μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Το γεγονός ότι ο South Stream παίρνει την "σφραγίδα" και της Ε.Ε. αλλάζει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και δείχνει ότι, σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν θα έχει την τύχη του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που σαμποταρίστηκε από φανερούς και κρυφούς "παίκτες", σημειώνουν με νόημα οι συντάκτες του ''defencenet''.

Σχόλια