Frankfurter Rundschau "Η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκχώρησε μέρος της κυριαρχίας της"

«Η Αθήνα παραπονείται για τις ‘διαταγές του ΔΝΤ’», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung και «Ελλάδα: διαμάχη με τους χρηματοδότες», είναι ο τίτλος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Και οι δύο εφημερίδες αναφέρονται στο θέμα καταγράφοντας τη συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή, τις δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και την έκφραση λύπης εκ μέρους της τρόικας και την ‘κατανόηση’ για τις ελληνικές αντιδράσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν, προέδρου του ΔΝΤ.
Η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της παρατηρεί: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκχώρησε μέρος της κυριαρχίας της. Η δημοσιονομική της πολιτική έχει τεθεί υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Αυτό είναι το τίμημα για το ευρωπακέτο που ενέκριναν πέρσι την άνοιξη οι χώρες της ΕΕ αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας.
Κάθε τρίμηνο επισκέπτονται την Αθήνα επιθεωρητές και ελέγχουν τις προόδους της ελληνική κυβέρνησης.
Κάθε φορά πρόκειται για μια διαδικασία που προκαλεί πικρία και την οποία πολλοί Έλληνες βρίσκουν ταπεινωτική. Αυτό ακριβώς δείχνει και η δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης.
Όταν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για ‘ανάμειξη’ και μιλά για ‘αξιοπρέπεια’, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, οι δηλώσεις του προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τους χρηματοδότες της, γιατί εάν σταματήσουν τις δόσεις τους εντός ολίγων εβδομάδων η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει ‘όποιος έχει χρέη, δεν είναι πια ελεύθερος’.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6437073,00.html

Σχόλια