Π. Ρουμελιώτης: "Η Eλλάδα, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση"

«Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια». Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
    Ο κ. Ρουμελιώτης στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» που έγινε σήμερα το βράδυ στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στο μέγεθος και το βάθος της ελληνικής κρίσης, τονίζοντας πολλές φορές ότι «χρειάζονται χρόνια και τεράστιες προσπάθειες για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».
    Επισήμανε ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση» και πως «όσοι ισχυρίζονται ότι το 2013 με τη λήξη του μνημονίου λήγουν και τα προβλήματα, απατώνται». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Νίκου Γκαργκάνα, ο οποίος εκτός των άλλων κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «λαϊκίζει επικίνδυνα» με τη στάση της απέναντι στο μνημόνιο.
    Επίσης ο κ. Ρουμελιώτης σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε ότι η σωτηρία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση σημειώνοντας ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτε από όλα αυτά. «Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για να βγούμε από το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
    Για τις διαδικασίες επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους από πλευράς ΔΝΤ, εξήγησε ότι το ΔΝΤ ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για όλες τις χώρες και πως το επιτόκιο είναι δεδομένο.
    Για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης του ΔΝΤ η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ούτε και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ούτε καν η Ιταλία, διότι έτσι θα κλείσουν οι αγορές για πολλά χρόνια.
    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι χωρίς ανάπτυξη δεν γλυτώνουμε από το χρέος. «Προϋπόθεση για να προκύψει ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με κάθε κόστος. Όπως επίσης να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρέπει να γίνει ένα ελληνικό μνημόνιο μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών, ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που βρισκόμαστε και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές». Ακόμα και στην περίπτωση λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, το χρέος για τη χώρα μας είναι βαρύ.
    Τέλος ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε υπέρμαχος του ευρωομολόγου, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση για τη σωτηρία και ότι ήταν και σκέψη του Ζακ Ντελόρ πριν από μερικά χρόνια.


http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=18745&catid=13

Σχόλια