Η αντεπίθεση της ΝΔ μόλις άρχισε


Οριακά  μπροστά φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με έρευνα της MRB που δημοσιεύει η εφημερίδα REALNEWS. Σύμφωνα πάλι με την εταιρία δημοσκοπήσεων MARC, το ΠΑΣΟΚ υπερέχει κατά 4,6% τουλάχιστον.
Κατά την MRB , λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 1,9% σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.  Συγκεκριμένα, τα ποσοστά όπως προέκυψαν μετά την έρευνα, διαμορφώνονται  ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 23,2%, ΝΔ 21,3% , ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 5,6%, ΣΥΡΙΖΑ 3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7%, ΔΗΣΥ 2,2%, ΔΗΜΑΡ 2,2%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,8% (!).
Με άλλα λόγια, πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το ΚΚΕ ενισχύεται, το ΛΑ.Ο.Σ κρατάει τα ποσοστά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει οριακά, οι Οικολόγοι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης μένουν εκτός βουλής ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά.
Αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας, ότι η Άνοιξη φέρνει εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν υπό συνθήκες υψηλής πόλωσης και θα έχουν ως αποτέλεσμα τετρακομματική ή το πολύ πεντακομματική Βουλή. Η αδιαμφισβήτητη μέχρι πρότινος πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον ρωγμές ενώ η κεφαλαιοποίηση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ είναι θέμα μερικών εβδομάδων. Υπό αυτά τα δεδομένα το σενάριο των εκλογών απομακρύνεται, εκτός αν το ΠΑΣΟΚ επιδείξει τάσεις φυγής. Γεγονός είναι ότι σε κάθε νέο κλυδωνισμό της οικονομίας εμφανίζονται τα σενάρια αναδιάρθρωσης αγκαζέ με τα σενάρια εκλογών.
Η εταιρία MARC τώρα, και πάλι όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου δίνει διαφορά 4,6% υπέρ του ΠΑΣΟΚ με αναγωγή 6,1%. Η δημοσκόπηση έγινε για το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής».
Σύμφωνα λοιπόν με την δεύτερη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,1%, η ΝΔ 21,5% , το ΚΚΕ 7,9%, το ΛΑΟΣ 5,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, η ΔΗΣΥ 3,3%, η ΔΗ.ΑΡ. 2,8%, οι Οικολόγοι – Πράσινοι 2,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (άκυρο-λευκό-αποχή-αναποφάσιστοι) φθάνει το 22,3%. Επίσης, ένα 3,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, με τα παραπάνω ποσοστά δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ 8 κόμματα ξεπερνούν  ή είναι οριακά κοντά στο «κατώφλι» του 3%.
Πρόκειται για μια αποτύπωση του εκλογικού σώματος που δύσκολα θα δούμε στην κάλπη. Οι συνθήκες πόλωσης των επερχόμενων εκλογών δεν θα ευνοήσουν νέους σχηματισμούς και προσωποπαγή κόμματα. Η δημοσκόπηση εμφανίζει ευρήματα του ….προηγούμενου μήνα, καθώς είναι η μόνη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δεν εμφανίζει τα σημάδια της ταχείας φθοράς του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύο δημοσκοπήσεις, με εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα και όχι μόνο όσον αφορά τη διαφορά των δύο κομμάτων. Πιθανόν να αποτυπώνουν και τη ρευστότητα στις προτιμήσεις των πολιτών αλλά ένα είναι βέβαιο: η αντεπίθεση της ΝΔ μόλις άρχισε…

Σχόλια

  1. ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ;
    -- ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
    -- ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
    -- ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟ 13 ΚΑΙ 14 ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ
    -- ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
    -- ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΙΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΞΗ ΣΤΑ 35 ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
    -- ΝΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
    -- ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    -- ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΙΚΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ (ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΥΡΑ)
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ.
    ΥΓ ΑΡΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.