Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει!


NΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΝΟΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που δρομολόγησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκεύη για την οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας σε μια πολυετή λιτότητα, αλλά και βίαιες αλλαγές που θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Η καγκελάριος Μέρκελ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ της διάσωσης των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, οι οποίες θα κληθούν να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις με στόχο να καταστούν ανταγωνιστικές οι οικονομίες τους αλλά και να μην εμφανίσουν ποτέ στο μέλλον υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να φτάσουν στα 440 δισ. ευρώ τα δάνεια που θα μπορούν να δίνονται στα κράτη-μέλη έναντι 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Πρόκειται για δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο (κάτω του 3%). Αποδέχονται επίσης, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, να μπορεί το ταμείο να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να δανείζει τα κράτη- μέλη να αγοράζουν δικά τους ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες της έκδοσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους. Ως αντάλλαγμα, οι Γερμανοί, υποστηριζόμενοι και από τους Γάλλους, απέσπασαν τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς που μέχρι τώρα ανήκαν στις χώρες-μέλη, όπως οι συντάξεις, η μισθολογική πολιτική και η φορολογία. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται για τα θέματα αυτά στην ευρωζώνη και μάλιστα σε διακυβερνητικό επίπεδο και στη συνέχεια εντός 12 μηνών θα ενσωματώνονται στο Εθνικό Δίκαιο.
Η κ. ΜΕΡΚΕΛ έφτιαξε και τη «συνταγή» ζητώντας αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (67 έτη το έκανε στη Γερμανία), κατάργηση της ΑΤΑ και σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την παραγωγικότητα και το ρυθμό ανάπτυξης κάθε χώρας, προσέγγιση των συντελεστών φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. Ζητάει επίσης άμεσο καθορισμό με νόμο ανώτατου ορίου δημόσιου ελλείμματος (η ίδια το καθόρισε σε 0,35%) από το 2016. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και οι αλλαγές αναμένονται σαρωτικές σε όλους τους τομείς.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική. Εκείνο που ανησυχεί ειναι ότι κάποιοι «μαθητευόμενοι μάγοι», όπως οι σημερινοί της τρόικας, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις ερήμην μας και εμείς θα τις εφαρμόζουμε χωρίς να λέμε κουβέντα. Ακόμη κι αν μας οδηγούν σε αδιέξοδο...


Σχόλια