ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ
ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
ΤΑΞΗΣ 1978



ΑΘΗΝΑ 22-2-2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Πραγματοποιήθηκε χθες 21 Φεβρουαρίου 2011, συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Αποφοίτων Αξιωματικών ΣΣΕ Τάξης 1978 με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη στο γραφείο του, με κύριο θέμα την οικονομική κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Αφού αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι απόψεις και οι θέσεις μας σχετικά με το σοβαρότατο θέμα του Μ.Τ.Σ. επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα και ψήφισμα 27 φορέων αποστράτων του Σ.Ξ.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω:
  • Ούτε το ΜΤΣ ούτε το μέρισμά μας κινδυνεύουν. Ο αναπληρωτής Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυγίανση του Ταμείου και τη συνέχιση της καταβολής των μερισμάτων στους δικαιούχους. Είναι αποφασισμένος να το πετύχει γιατί όπως χαρακτηριστικά μας είπε «δεν θέλω να σκάσει η βόμβα του ΜΤΣ στα χέρια μου».
  • Έχει σχεδιασθεί και αποφασισθεί η επίτευξη ικανοποιητικής βιωσιμότητας του ΜΤΣ και η εξυγίανσή του εντός του 2011. Σε επισήμανση μας αν αυτό θα επιτευχθεί και με περαιτέρω μείωση του μερίσματος στο μέλλον, μας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
  • Ενοποίηση των τριών Ταμείων (ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ) ως έχουν αμέσως μετά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της εξυγίανσης του ΜΤΣ. Η ΕΛΑΣ και το Λ.Σ. θα παραμείνουν στο ενοποιημένο Μετοχικό Ταμείο.
  • Σε επόμενη φάση μετατροπή του ενιαίου Μετοχικού Ταμείου σε επικουρικό. Θα καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι και θα υπάρχει συμμετοχή του Κράτους με εργοδοτική εισφορά, το ύψος της οποίας δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη.
  • Το μέρισμα θα εξάγεται και θα απονέμεται ανταποδοτικά με βάση τον αποστρατευτικό βαθμό.
  • Το ΕΚΟΕΜΣ είναι ανεξάρτητο και δεν θα επηρεασθεί από τις υπόψη μεταρρυθμίσεις.
  • Καταργούνται οι Ενώσεις Αποστράτων και μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ. Ο αναπληρωτής Υπουργός ήταν κατηγορηματικός στην απόφαση αυτή.

Διαφωνήσαμε με την περικοπή των κοινωνικών πόρων, καθόσον είναι μία ακόμη αδικία σε βάρος μας, διότι όλα τα ταμεία έχουν και εργοδοτική εισφορά και πληθώρα κοινωνικών πόρων (Ν. 3655/2008), ενώ ταυτόχρονα οι πόροι αυτοί δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επισημάναμε ότι οι σημαντικές περικοπές στις συντάξεις που αγγίζουν το 30% και η μείωση του μερίσματος κατά 25% δεν αφήνουν άλλα περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσής του.
Σε ερώτησή μας περί υπαγωγής των Ταμείων-ου (στο ΥΠΕΘΑ ή σε άλλο υπουργείο), μας απάντησε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.
Προτείναμε τη συμμετοχή των δικαιούχων στην επεξεργασία των θεμάτων και μας απάντησε ότι δεν προτίθεται να καλέσει τους ενδιαφερόμενους, καθόσον υπάρχουν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις.
Δυστυχώς όπως φαίνεται για μία ακόμη φορά λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας, για θέματα που μας αφορούν, για κρατήσεις που έχουμε καταβάλει και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους μετοχομερισματούχους.


Το Δ.Σ. του Συνδέσμου


Σχόλια