Η συνταγή του Χότζα για την οικονομία

Κάποιοι εξυπνάκηδες νομίζουν ότι θα μειώσουμε λίγο τις δαπάνες και οι αγορές θα ανοίξουν διάπλατα για να αρχίσουμε πάλι να δανειζόμαστε και να τρώνε κάποια λαμόγια με χρυσά κουτάλια.....Προσέξτε μόνο μην καταπιείτε και κανένα χρυσό φλουρί...
Ακόμη και να μην είχαμε τόσο χρέος ή ακόμη και να μας το χάριζαν και πάλι θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη και οι δυνατές οικονομίες έχουν αυτά τα χρόνια πρόβλημα και δεν θα βγουν από την κρίση όσο εύκολα νομίζουν οι άσχετοι. Από το 2000 και μετά όλη η δύση τρέφεται 100% με φούσκες, η μια μέσα στην άλλη. Σαν τον ηρωινομανή που βγαίνει..... από τις μεγάλες του κρίσεις με μια ακόμη ένεση ηρωίνης.  Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα. Αποτελεί όμως κυρίαρχο φαινόμενο τα τελευταία 10 χρόνια.
Εκτός βέβαια αν γίνει καμία τεράστια τεχνολογική ανακάλυψη που τα σαρώσει όλα, π.χ. να ανακαλύψουν ένα μηχάνημα που να μπαίνουν μέσα οι άνθρωποι βιώνοντας μια τεχνητή πραγματικότητα χωρίς να θέλουν να ξαναβγούν γλιτώνοντας έτσι από την πραγματικότητα. Λέμε τώρα, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό. Όσο όμως δεν εμφανίζεται κάτι που να αλλάξει τον κόσμο δραματικά τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν.
Ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα, το κοστούμι που μας έραψαν περιλαμβάνει την δραματική μείωση των εισοδημάτων με έναν αργό θάνατο μείωσης μισθών και αύξησης τιμών (ΔΕΗ, νερό, εισιτηρίων, τρόφιμα, κτλ).
Πότε θα τελειώσει η κρίση κατά το ΔΝΤ; Όταν οι Έλληνες πολίτες γίνουν τόσο φτωχοί όσο οι Αλβανοί πολίτες. Μόλις πεινάσει και ο τελευταίος μισθωτός τότε η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Μόλις η ανεργία αγγίξει το 20% (στην πραγματικότητα άνω του 30%) τότε το ΔΝΤ θα μας πει ένα μεγάλο μπράβο. Μόλις αρχίσουν πρώην μικρομεσαίοι να κοιμούνται στα παγκάκια μπορεί να δώσουν στο οικονομικό επιτελείο του ΓΑΠ το νόμπελ οικονομίας....
Με άλλα λόγια ισχύει η παροιμία του Χότζα ο οποίος λέει ήθελε να μάθει τον γάιδαρό του να τρώει λιγότερο. Την πρώτη μέρα λοιπόν του έκοψε το φαΐ, την δεύτερη μέρα επίσης δεν τους έδωσε φαγητό, την τρίτη επίσης δεν του έδωσε, την τέταρτη τον άφησε επίσης νηστικό και την πέμπτη μέρα ο γάιδαρος ψόφησε!
Τότε, απογοητευμένος ο  Νασρεντιν Χότζα, είπε: "Ρε γαμώτο, και πάνω που είχε μάθει να μην τρώει πολύ"....
 
 
 

Σχόλια