Περισσότερος πόνος, είναι σίγουρα καθ οδόν...

Ημέρες αποπληρωμής (Repayment days) είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Economist.
Παρά την εντυπωσιακή λιτότητα, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεπληρώσει όλα τα χρέη της. 
O πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει ανακτήσει την αξιοπιστία στις αγορές, μετά από εννέα μήνες της λιτότητας. Το οικονομικό επιτελείο του προτείνει ότι, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να δανειστεί και πάλι, παρά την "junk" βαθμολογία του. Είναι αισιόδοξοι και αναμένουν ότι η περίοδος αποπληρωμής του δανείου των 110 δις € ($ 150 δις), θα επεκταθεί ίσως κατά 30 χρόνια με μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι. Από τους φαρμακοποιούς που είναι θυμωμένοι με την απώλεια 35% στο περιθώριο κέρδους επί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στους μηχανοδηγούς που αντιμετωπίζουν υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλες θέσεις εργασίας. Μια καθημερινή λίστα των απεργιών και διαδηλώσεων εμφανίζεται στις τοπικές ιστοσελίδες. Οι γιατροί προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου Υγείας αυτή την εβδομάδα. Απεργία από τους δικηγόρους, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει έναν νόμο για την κατάργηση επαγγελματικών προνομίων τους.
Περισσότερος πόνος όμως είναι σίγουρα καθ οδόν. Η ανεργία, από 13,5%, προβλέπεται ότι θα χτυπήσει το 15%. Η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 3,5% αυτό το έτος, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ (κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο). Οι επενδύσεις είναι σε αναμονή.. Ο νέος νόμος ανάπτυξης έχει καθυστερήσει, και οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν, εφόσον η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο χρεωκοπίας.
Η δέσμευση του κ. Παπανδρέου να μεταρρυθμίσει το δημόσιο τομέα δεν αμφισβητείται, αλλά ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων παραμένει αργός. Στο ταξίδι της στην Αθήνα, η "τρόικα" (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει χάσει τις προθεσμίες για τη μείωση του κόστους και αύξησης των εσόδων εξαιτίας των γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών. Η Λούκα Κατσέλη, υπουργός εργασίας, έχει επικρίνει δημοσίως το πρόγραμμα της τρόικας. Τόσο ο δεύτερος γύρος των μεταρρυθμίσεων των συντάξεων και μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσληψης και απόλυσης, προχωρούν με αργό ρυθμό.
Οι καθυστερήσεις αυτές εμποδίζουν την Ελλάδα από την επίτευξη των στόχων της για την αύξηση των εσόδων κατά 5% και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από έξι μονάδες μείωση το 2010.
Η Ελλάδα ελπίζει να της επιτραπεί να εξαγοράσει το χρέος που διαχειρίζεται από την ΕΚΤ με μια έκπτωση 25%, χρησιμοποιώντας χρήματα που θα δανεισθεί από το ταμείο Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, δύνανται να προσφερθούν 10-15 χρόνια παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης και ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Αν κάποια τέτοια αναδιάρθρωση προχωρήσει , το χρέος στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μειωμένο κατά 20-30 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, θα ήταν ακόμα 130% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ (βλ. διάγραμμα).
Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν αν ένα τέτοιο τεράστιο χρέος μπορεί ποτέ να επιστραφεί στο ακέραιο. Τα ετήσια πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι ανυπόφορα υψηλά. Γίνεται λόγος για ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας (αν και ο κ. Παπανδρέου αντιτίθεται στο ξεπούλημα νησιών του Αιγαίου). Ακόμα κι έτσι, τίποτα δεν μοιάζει να είναι τόσο μεγάλο να είναι αρκετά μεγάλη για να, ώστε να απομακρύνει την πιθανότητα χρεωκοπίας.

Σχόλια