Βαρύ κλίμα σε Αθήνα και Βερολίνο για Παπανδρέου και Μέρκελ




Σοφία Βούλτεψη

Η καλή μέρα από το πρωί φάνηκε. Και οι διαμαρτυρίες με τις οποίες οι φοιτητές υποδέχθηκαν χθες τον πρωθυπουργό στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, κάθε άλλο παρά προοιωνίζονταν ευνοϊκή εξέλιξη των ελληνικών θεμάτων. Πολύ περισσότερο που οι προβλέψεις για την σημερινή μέρα από την αρχή παρουσιάστηκαν σκοτεινές.

Ο κ. Παπανδρέου, μετά την χθεσινή ψυχρολουσία, συναντάνται σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στη σκιά της ήττας των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο.
 
Το γεγονός καθιστά ακόμη πιο βαρύ το κλίμα στο Βερολίνο, όπου ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έφθασε χθες στο σημείο να αποκαλεί την ίδια την συνάντηση… «δείγμα στήριξης της Γερμανίας προς την Ελλάδα»!

Ακολούθησαν μερικές ενθαρρυντικές ακόμη φράσεις, αλλά για την ταμπακιέρα, δηλαδή το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους από την Ελλάδα ο κ. Ζάιμπερτ τήρησε σιγήν ιχθύος, προσθέτοντας ότι μέχρι το άτυπο Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου «υπάρχει δουλειά να γίνει σχετικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης».

Η σημερινή κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Παπανδρέου θα περιλαμβάνει χωρίς αμφιβολία την προσπάθεια της Ελλάδας να καμφθούν οι γερμανικές αντιδράσεις σε ένα αρνητικό περιβάλλον για την καγκελάριο.

Ένα περιβάλλον που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιστραφεί, παρά τις χθεσινές ευοίωνες για την γερμανική οικονομία ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία κινείται σε επίπεδα – ρεκόρ. Ο δείκτης ΡΜΙ του Markit ανέβηκε στις 58,4 μονάδες και αυτό σημαίνει ότι στη χώρα η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2006.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά τις κρίσιμες συναντήσεις του αφήνοντας πίσω στην Ελλάδα ένα επίσης βαρύ κλίμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της αποκάλυψης ότι συζητούσε την προσφυγή στο ΔΝΤ τον καιρό που το αρνείτο μετ’ επιτάσεως.

Η κρίση εμπιστοσύνης προκαλεί γενική αμφισβήτηση των κινήσεών του, με τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να καταγγέλλει το ενδεχόμενο «συμφωνιών κάτω από το τραπέζι» και να τον καλεί να αντιληφθεί ότι «δεν έχει κληρονομικό δικαίωμα να διαχειρίζεται τις τύχες του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος προσπάθησε χθες να μειώσει τον αντίκτυπο της αποκάλυψης, υποστηρίζοντας από την πρωινή εκπομπή του «Μέγκα» πως είναι λανθασμένη η προσπάθεια «να μετατρέψουμε το ΔΝΤ σε μπαμπούλα», υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο διεθνής οργανισμός έχει παρέμβει με αποτελεσματικότητα σε πολλές χώρες.

Παραδέχθηκε, όμως, ο κ. Πάγκαλος ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πρόβλημα συντονισμού και πως  «έχει επανέλθει η αδράνεια των θεσμών», κάνοντας συγκεκριμένα αναφορά στα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω συναρμοδιότητας των υπουργείων.
http://www.elzoni.gr/html/ent/917/ent.6917.asp

Σχόλια