Ειλημμένη απόφαση η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους;

Ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος του προεδρείου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών της Ρηνανίας Βεστφαλίας RWI Βιμ Κέστερς αξιολογεί τα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 

Θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη του χρέους και αν ναι, με ποιό τρόπο, ρωτάμε τον καθηγητή Οικονομίας Βιμ Κέστερς (Prof. Wim Kösters);
"Είναι δύσκολο να το αξιολογήσει κανείς αυτό όταν βρίσκεται έξω από το χορό των εξελίξεων. Γεγονός είναι όμως ότι όταν σκοπεύει κανείς να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα δεν πρέπει να το προαναγγέλλει γιατί έτσι αυξάνεται το κόστος της όλης επιχείρησης"
Κίνητρα για το μέλλον;
Ένα βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να εξασθενήσει η βούληση για ενδεχόμενες νέες περικοπές, αλλά αντιθέτως να δοθούν κίνητρα για τη συνέχιση και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών:
 "Υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Αναφερθήκατε στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Μπορεί επίσης να εξεταστεί και μερική διαγραφή του χρέους, ένα κούρεμα/haircut, για παράδειγμα της τάξης του 30 %. Αυτό βέβαια θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις αγορές με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη σύναψη νέων δανείων. Υπάρχει και η πρόταση να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα μπορούσε να δανείσει στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να επαναγοράσει ομόλογα που έχει εκδώσει και τα οποία διακινούνται αυτή τη στιγμή στην αγορά κατά 30 % χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία".
"Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας"
Ο καθηγητής εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός ότι αποφασίστηκαν πακέτα σωτηρίας ολόκληρων χωρών χωρίς προηγουμένως να συζητηθούν οι όροι και η τήρησή τους.
"Δεν μπορείς να αυξάνεις τους πόρους του μηχανισμού στήριξης ή να εξετάζεις το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χωρίς να σκέφτεσαι πώς μπορείς να δώσεις κίνητρα για το μέλλον και να αναζητήσεις λύσεις προκειμένου να αποφύγεις μελλοντικά περαιτέρω διόγκωση του χρέους".
Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Βιμ Κέστερς που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, παραμένει η έλλειψη ανταγωνιστικότητας: "Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της δόθηκε, όταν εντάχθηκε στην ΟΝΕ προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Αντ΄ αυτού χρηματοδότησε με τη σύναψη νέων δανείων μη παραγωγικές κρατικές δαπάνες".
Η Ελλάδα, καταλήγει ο καθηγητής, πρέπει να συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο που έχει χαράξει, καλούμενη να πληρώσει τώρα τους λανθασμένους οικονομικούς χειρισμούς του παρελθόντος.

Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6423510,00.html

 

 

Σχόλια