«Δικό σας το σχέδιο, περιμένουμε τα 50 δις ευρώ»


Σοφία Βούλτεψη

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μπορεί το Βέλγιο να σημείωσε χθες ρεκόρ χωρίς κυβέρνηση, αλλά ακριβώς χθες στην Ελλάδα αποδείχθηκε ότι κατέχουμε στην κυριολεξία το ρεκόρ ακυβερνησίας.
Το αλαλούμ με την εγκύκλιο για επιβολή δημοτικών τελών στους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους, σε συνδυασμό με σειρά αλλαγών σε διάφορα νομοσχέδια μετά από αντιδράσεις βουλευτών και διαφωνίες υπουργών και βετεράνων του κόμματος (μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης), δείχνουν ότι ακόμη και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει τον ρυθμό της και να συγχρονιστεί.
Την ίδια ώρα, αποκαλυπτόταν πως όταν, πριν από μία εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανακοίνωναν πρόγραμμα – μαμούθ αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ, γνώριζαν πολύ καλά τι έλεγαν.

Χθες ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας είναι ελληνικής έμπνευσης.  Ότι πρόκειται για σχέδιο της Αθήνας, το οποίο το ΔΝΤ υποστηρίζει!

Είπε επί λέξει:  «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο σύνολο δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ την υποστηρίζουν, προσφέροντας τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου».

Την ίδια ακριβώς ώρα, ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο αποκαλούσε «ιστορική» την απόφαση της κυβέρνησης να διασφαλίσει με νόμο την μη πώληση δημόσιας γης και κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν στην καταγραφή της δημόσιας περιουσίας και να υποβάλουν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα περάσει πολύς χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή, υποβληθούν οι προτάσεις και επέλθει η αξιοποίηση. Και επομένως δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι τα περίφημα 50 δις ευρώ θα έλθουν γρήγορα, ώστε να μειωθούν έλλειμμα και χρέος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και από την Σαμοθράκη όπου βρέθηκε χθες, μίλησε για  «ορυμαγδό απαισιοδοξίας» και για «τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων» που υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας καλλιεργείται και από μερίδα των ΜΜΕ, καθώς έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα καταστροφολογίας, μεμψιμοιρίας και παραίτησης. Για να ακολουθήσει νέα έντονη αντίδραση από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Όπως και νάχει το πράγμα, το θέμα με τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ παραμένει, καθώς για την τρόικα αποτελεί, όπως αποδείχθηκε, δεδομένη δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σχόλια