Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Σοκ στην αγορά των ακινήτων – Έρχονται αυξήσεις έως 200% στις αντικειμενικές τιμές τον Ιούνιο με στόχο… μια ενιαία τιμή

Αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι τιμές για τα εντός  σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια θα φθάσουν τα επίπεδα των αγοραίων τιμών, δηλαδά αυτά με τα οποία σήμερα γίνονται οι αγοραπωλησίες.  Έτσι για κάποιες περιοχές της χώρας θα υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός των τιμών.  Ουσιαστικό με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο καθιερώνει μία τιμή στα ακίνητα.                    
Από την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών θα προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις σε μια σειρά από φόρους  που συνδέονται με τα ακίνητα, όπως είναι οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών,ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το  Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Το σοκ βέβαια για την αγορά των ακινήτων θα είναι εξαιρετικά μεγάλο αφού όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.    
  
Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε στο χθεσινό διάλογο για το φορολογικό  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης.   Στον διάλογο μετείχαν φορείς προερχόμενοι από την συγκεκριμένη  αγορά  ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστές, Μεσίτες κλπ.
Η αύξηση έχει προγραμμαστεί για το  δεύτερο εξάμηνο του έτους.  Η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω σχεδόν για το σύνολο των περιοχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα υπάρχουν και μειώσεις.
Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες την Ανοιξη, καθώς οι αρμόδιες Επιτροπές του υπουργείου έχουν αναλάβει την συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας και ενοικίασης οικιών, καταστημάτων και γραφείων σε όλη τη χώρα.
Οι νέες αντικειμενικές βάσει των οποίων θα υπολογίζονται πλέον το σύνολο των φόρων και των τελών θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων, όπως:
1. Στον φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
2. Στους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.
3.  Στα συμβόλαια και μετεγγραφές θα αυξηθούν, καθώς αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Στον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες και στις εξοχικές κατοικίες.
5.Στα τεκμήρια των κατοικιών. Οι αντικειμενικές αξίες θα παρασύρουν προς τα πάνω και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς υπολογίζονται βάσει των αξιών που πλέον θα είναι οι αγοραίες..
7. Στο τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπολογισμός του γίνεται βάσει των αντικειμενικών αξιών. Οπότε και αυτό θα αυξηθεί οδηγώντας σε αύξηση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.