Αυξάνεται η αξία του Facebook



Νέα κεφάλαια, ύψους 1 δισ. δολαρίων, άντλησε η Facebook Inc. από ξένους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που οργάνωσε η Goldman Sachs και η οποία αποτιμά την αξία της ταχέως αναπτυσσόμενης διαδικτυακής εταιρείας στα 50 δισ. δολάρια.
Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης για το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης ανέρχεται έτσι στo 1,5 δισ. δολάρια, καθώς είχε προηγηθεί, το Δεκέμβριο, επένδυση ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την Goldman και τη ρωσική Digital Sky Technologies.
Η Facebook Inc., όπως έγινε γνωστό, είχε τη δυνατότητα να αντλήσει από 375 εκατ. δολάρια έως και 1,5 δισ. δολάρια το νέο private placement, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό των τελευταίων επενδύσεων στα 2 δισ. δολάρια. Παρά το γεγονός ότι η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά πολύ, η εταιρεία περιορίστηκε στα 1 δισ. δολάρια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «επιχειρηματική απόφαση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Facebook αρχικά σχεδίαζε ένα private placement, στο οποίο θα είχαν πρόσβαση και Αμερικανοί επενδυτές. Υπήρξαν, όμως, ανησυχίες για παραβίαση των κανονισμών της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γεγονός που, όπως ανέφεραν πηγές στη Wall Street Journal, προκάλεσε εκνευρισμό στους Αμερικανούς επενδυτές, με αποτέλεσμα η ιδέα να εγκαταλειφθεί. Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Facebook δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια. «Η νέα επένδυση, που εξασφαλίσαμε, μας προσφέρει την οικονομική ευελιξία να εξερευνήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία που μας παρουσιάζεται», σχολίασε ο οικονομικός διευθυντής, Ντέιβιντ Εμπερσμαν.
Το τελευταίο διάστημα, το site έχει δαπανήσει χρήματα για την ενίσχυση του κέντρου δεδομένων, ώστε να μπορεί να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό χρηστών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Δημοσίευση ισολογισμού
Μετά και τη νέα επένδυση, είναι πλέον βέβαιο ότι το Facebook θα αναγκαστεί, εντός της επόμενης χρονιάς, σε δημοσίευση των οικονομικών του αποτελεσμάτων. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, μία εταιρεία μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από έως και 500 επενδυτές, χωρίς να υποχρεούται σε δημοσίευση.
Το όριο αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους για το Facebook, κάτι που σημαίνει ότι το δημοφιλές site θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τον ισολογισμό του το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι έγγραφο, που είχε διανείμει η Goldman Sachs στους πελάτες της, ανέφερε ότι το Facebook είχε κέρδη ύψους 335 εκατ. δολαρίων το πρώτο εννεάμηνο του 2010. 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1925043

Σχόλια