Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Economist: Ωρα για αναδιάρθρωση

Με τίτλο «Ώρα για το Σχέδιο Β΄. Η στρατηγική της ευρωζώνης δεν αποδίδει» ο Εκόνομιστ υποστηρίζει πως είναι η ώρα για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Με τίτλο «Ώρα για το Σχέδιο Β'. Η στρατηγική στήριξης της Ευρωζώνης δεν αποδίδει. Είναι ώρα οι υπρερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», η βρετανική επιθεώρηση «Εκόνομιστ» υποστηρίζει πως «το σχέδιο Α΄ της Ευρωζώνης που βασιζόταν στην αναβολή της αναδιάρθρωσης χρέους των προβληματικών χωρών της Ευρώπης, άξιζε την προσπάθεια, "αγόρασε" λίγο χρόνο. Όμως πλέον δεν αποδίδει. Η αναδιάρθρωση τώρα είναι πιο υποφερτή από ό,τι ήταν πέρυσι. Είναι σίγουρα πολύ πιο φτηνή για όλους από όσο θα είναι σε μερικά χρόνια. Ετσι προκύπτει η ανάγκη για το Σχέδιο Β.»

Ο «Εκόνομιστ» χαρακτηρίζει η αναδιάρθρωση χρέους ως «τον λιγότερο κακό τρόπο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει τον «χορό» των αναδιαρθρώσεων με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ακολουθούν. Η Ισπανία θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης.
Στο άρθρο γνώμης της βρετανικής επιθεώρησης επισημαίνεται ότι έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι που ενέχει μια ανδιάρθρωση χρέους. Πριν οκτώ μήνες, όταν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν την Ελλάδα, η απόφασή τους να αποφύγουν την άμεση αναδιάρθρωση είχε νόημα. Υπήρχαν βάσιμοι φόβοι ότι η χρεοκοπία θα βύθιζε την Ελλάδα στο χάος, θα επέσπευδε την κρίση των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ και θα πυροδοτούσε μια ευρωπαϊκή τραπεζική καταστροφή.
Το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι πλέον ως σύνολο η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ότι η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητά τους με τα προγράμματα λιτότητας, και οι Ευρωπαίοι έχουν συστήσει μηχανισμούς γρηγορότερης διοχέτευσης χρημάτων, μπορεί να μην αποκλείονται ακόμη οι κίνδυνοι για τις χρηματαγορές, ωστόσο, εάν υπάρξει σωστός χειρισμός δεν θα δημιουργηθεί χάος τύπου «Λίμαν Μπράδερς».
Τονίζοντας ότι τα προγράμματα διάσωσης έχουν αυξήσει το συνολικό χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, το άρθρο επισημαίνει ότι η ανάλυση κόστους - οφέλους δείχνει πως τώρα είναι η ώρα για την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Ο περιορισμός του χρέους πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να θέσει τις πληττόμενες οικονομίες σε δρόμο επιβίωσης. Η Ελλάδα ενδεχομένως να πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ το βάρος του χρέους της, ενώ η Ιρλανδία μπορεί να χρειάζεται περικοπή του ενός τρίτου.

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=50718948#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.